IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:05 | 22 октомври 2018
Обновен: 03:29 | 11 април 2024

Окръжен съд – Варна отбелязва 140г. от създаването си

По повод годишнина от печат излезе юбилейна хроника „140г. съдебна власт – Варна“ с автор Борислав Дряновски

По материала работи: Слав Велев
Окръжен съд – Варна отбелязва 140г. от създаването си

 

Тази година Варненският окръжен съд отбелязва 140г. от създаването си. По повод годишнина от печат излезе юбилейна хроника „140г. съдебна власт – Варна“ с автор Борислав Дряновски. В книгата са събрани множество архивни документи, спомени и статии проследяващи историята на съдебната институция. Любопитство предизвиква поместена програма за конкурс за проектиране на Варненска градско-общинска и административно-съдебна палата от 1913г. От 105г. датират опитите на града да създаде подходяща сграда за правораздаването. В архивната програма са подробно описани изискванията към помещенията, които кандидатстващите архитекти е трябвало да предвидят в проектите си, както и определения терен. След като през 1914г. журито не определя победител в конкурса се налага организирането на нов. На 27 март 1915г. оценяващата комисия отново не присъжда първа награда, а с втора премия  оценява проекта на арх. Дабко Дабков и Стефан Венедикт Попов с мотото Veritas.

 

Представянето на книгата „140г. съдебна власт – Варна“ от автора Борислав Дряновски ще бъде на 23 октомври от 16ч. в Гражданска зала на Окръжен съд – Варна.

 

Тържественото отбелязване на 140-та годишнина от създаването на съдебната власт във Варна ще продължи на 25 октомври от 09,30ч. в зала 1 на Икономически университет – Варна, когато ще се проведе работно заседание на Висшия съдебен съвет. То ще бъде открито от министъра на правосъдието Цецка Цачева и на него ще бъдат изслушани всички представителите на съдебната власт и адвокатурата в града. Заседанието има една единствена точка в дневния ред – обсъждане на необходимостта и възможностите за изграждане на нова съдебна палата във Варна. В срещата освен членовете на ВСС ще вземат участие и кметът на Варна Иван Портних, главният архитект на града Виктор Бузев, областният управител на Варна – Стоян Пасев. Работното заседание ще се проведе при „закрити врати“ съгласно решение на Висшия съдебен съвет и се очаква да приключи в 11,30ч.

 

 

Тази година, освен съдебната власт, 140г. от създаването си отбелязва и държавната власт във Варна. Това е причината в честването на годишнината, като съорганизатори да се присъединят Община – Варна и Областна администрация – Варна. Кулминацията на празничните прояви ще бъде на 25-ти октомври от 17,30ч. в зала Аула на Икономически университет – Варна, когато поздравителен концерт ще изнесе представителният оркестър на Военноморските сили на България.

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна