IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
08:17 | 6 ноември 2018
Обновен: 08:47 | 27 март 2024

98 деца в предучилищна възраст са на диетично хранене

Предлагат им се 4 варианта на безглутеново и безказеиново меню

По материала работи: Пламен Янков
98 деца в предучилищна възраст са на диетично хранене

98 са децата в предучилищна възраст във Варна, които са на специална диета. Това съобщи изпълнителният директор на общинската фирма „Ученическо и столово хранене“ д-р Божанка Георгиева в студиото на тв „Черно море“. Когато стане факт и специализираната кухня в сградата на Математическата гимназия, ще бъдат покрити специалните хранителни потребности и на други деца. Към момента се предлагат 4 варианта на безглутеново и безказеиново меню. 


Община Варна е първата в страната, в която в детските градини се осигурява специално меню за деца със специфични хранителни потребности. Програмата е разработена преди 4 години заедно с клиниката по гастроентерология на университетската болница „Света Марина“. За да бъдат поставени на специална диета, децата трябва да имат точно поставена диагноза от специалист от катедрата. 


В общинската фирма „Ученическо и столово хранене“ инженер-технолог изготвя менюто за децата, което е четирикратно, включва закуска, плод, обяд и следобедна закуска и е съобразено с нормативните изисквания за хранене на подрастващите, в това число и процентното съотношение на белтъци, въглехидрати, мазнини и сол. По информация на д-р Божанка Георгиева не са малко родителите, които отправят запитване децата им да бъдат поставени на вегетарианска диета. 


Ние нямаме нормативната възможност или нормативното задължение да извършваме такъв вид хранене на деца. Ако един родител е пожелал да храни детето си на такъв вид диета, т.е., чисто вегетарианска с някакви ограничения на растителните продукти, да подаде заявление към агенцията за храните да му се издаде разрешение да си приготвя тази храна и да я внася в съответната детска градина, обясни д-р Георгиева.


„Ученическо и столово хранене“ отговаря за изхранването на децата в около 50 общински детски градини. Има възможност да бъде обезпечен обядът и на учениците от 1 до 4 клас, които се обучават в целодневна форма, но това става след предварително отправена от родителските настоятелства и директора заявка. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

НИНА РУСКОВА

 

Коментари

Новини Варна