Обгрижват безплатно деца с увреждания в Дома във „Виница“
В Дневния център се приемат деца до 7-годишна възраст с двигателни увреждания и нарушения в моториката
Публикувана: 7 Nov 2018 | 14:49
Снимка: Дом за медико социални грижи за деца Варна

Безплатна дневна грижа, съчетана с рехабилитационни терапии и обучение, предлага Дневният център за деца с увреждания към Дома за медико-социални грижи за деца – Варна в кв. “Виница“. Осигурен е и безплатен транспорт със специализирани микробуси до заведението и обратно. Това съобщи началникът на Центъра д-р Нели Николова в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. По време на превоза децата са съпроводени от наш екип, уточни тя.


В Дневния център се приемат деца  до 7-годишна възраст с двигателни увреждания и нарушения в моториката. За тях се грижи мултидисциплинарен екип, включващ лекар, медицинска сестра, възпитател и детегледачки. На всяко дете се изготвя индивидуален терапевтичен и обучителен план. Докато е в Дневния център, по график с него работят висококвалифицирани специалисти – кинезитерапевти, рехабилитатори, психолози, логопеди, специални педагози, ерготерапевт, монтесори терапевт, тифлопедагог, ресурсен учител като всичко е съобразено с индивидуалните потребности. Предлага се и индивидуален хранителен режим. Децата се включват и групови занимания, музикотерапия, арттерапия, които повишават активността им. Нашата обща цел е да развием потенциала им, да ги социализираме и ги интегрираме в масови учебни заведения, разкри д-р Николова. Ранната интервенция помага и за избягване на инвалидността. След проведено лечение досега 6 деца са интегрирани в специализирано училище, 4 – в масова детска градина, 2 в масово училище и 4 в логопедична градина. 40 – 50% от децата при нас са недоносени, но след упорита рехабилитация се изправят на крака, за да тичат и играят на воля, поясни д-р Николова.


Към момента Дневният център се посещава от 23 деца, разпределени в групи. Неговият капацитет е 40 малчугани.  
На всеки 6 месеца се правят екипни срещи с родителите. Самите те могат да получават информация непрекъснато, а едновременно с това
да се върнат към своите ангажименти и работа, обобщи д-р Николова. 

 

"Щрихи от утрото" (7.11.2018) - Напълно безплатна градина за деца с увреждания, предлагат във Виница

 

Коментари ( 0 )