IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
10:49 | 15 ноември 2018
Обновен: 10:11 | 13 март 2024

Цената на бензина във Варна продължава да пада

Днес вече горивото масово се предлага за 2,11 лв. – 2,15 лв. за литър

По материала работи: Борис Проданов
Цената на бензина във Варна продължава да пада

Цената на бензина във Варна продължава да върви надолу. Днес вече горивото масово се предлага за 2,11 лв. – 2,15 лв. за литър. Проверка от вчера на Медийна група „Черно море“ показа цени от 2,18 лв. до 2,21 лв.

 

От началото на октомври петролът е загубил около една четвърт от стойността си, тъй като предлагането се повишава, а очакванията са търсенето да се забави успоредно със забавянето на глобалната икономика, пише Инвестор.

 

В същото време доставките нарастват, особено поради 22-процентното увеличение на производството на суров петрол в САЩ през тази година до рекордните 11,6 млн. барела на ден. В резултат на това растат и запасите. Американският петролен институт заяви в сряда, че резервите в страната са се увеличили с 8,8 млн. барела до 440,7 млн. в седмицата, приключила на 9 ноември. За сравнение анализаторите очакваха увеличение с 3,2 млн. барела.

 

Заради страха от завръщане на свръхпредлагането от 2014 г., което доведе до срив на цените, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обмисля съкращаване на доставките. Но за да се случи това, Саудитска Арабия се нуждае от подкрепата на Русия, чието сътрудничество беше ключовo за повишаването на цените на петрола през миналата година и първата половина на 2018 г.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна