IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
16:10 | 19 ноември 2018
Обновен: 23:03 | 10 април 2024

Само левче на час получават за нощен труд медицинските сестри

Младите кадри масово търсят развитие в чужбина

По материала работи: Борис Проданов
Само левче на час получават за нощен труд медицинските сестри

Повишение на заплатите на лекарите и медицинските сестри с 200 лв. от следващата година е заложено в Колективния трудов договор, подписан преди дни между синдикати и работодатели.

 

Една от целите на договора е да се повиши качеството на предлаганите медицински и здравни услуги чрез въвеждане на механизми, като един от тях е повишаването на основните и допълнителните трудови възнаграждения на здравните специалисти. Това каза председателят на Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Райна Бояджиева в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. По думите й това от друга страна е механизъм за привличане и задържане на здравните кадри в системата.

 

Тя разкри, че предстои увеличение на заплатите с 10% от 1 януари 2019 г. на медицински лица, които работят в бюджетните организации – здравни лечебни заведения, които се финансират директно от Министерството на здравеопазването. Това са центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи, центровете по диализа и т.н. В останалите лечебни заведения – многопрофилни болници и специализирани болници за активно лечение, се предвижда увеличение с около 200 лв.

 

Относно допълнителното заплащане за нощен труд Райна Бояджиева заяви, че проведената кампания от КТ „Подкрепа“ за увеличение с 0,25% от минималната работна заплата не е довела до желаните промени.

 

„1 лев се заплаща за всеки час отработен нощен труд в интервала от 22 ч. до 6 ч. Тази сума не е променяна от 2007 г., а всички знаем колко тежък е нощният труд.“

 

Като огромен проблем Райна Бояджиева определи кадровия дефицит. „Само за седмица ми се обадиха петима колеги медицински сестри и една акушерка, млади хора, завършили преди година-две, за информация по какъв начин да си подготвят документите за работа в чужбина“, сподели тя и уточни, че липсва регулация относно изтичането на кадри.

 

„Получаваме образованието си тук в нашите родни университети, държавата почти ни е подарила това образование, след това се обучаваме в болниците, за да получим базови умения, и така един оформен специалист без никакви регулации излиза навън и се грижи за пациенти в други държави“, каза още Райна Бояджиева и уточни, че медицинските сестри във Варна, в това число акушери и лаборанти, са под 3000. Лечебните заведения убедително и все по-осезаемо страдат от липса на кадри. При всяка промоция за раздаване на дипломи се обявяват и немалък брой свободни работни места. Няма болница, която да не обяви свободни работни места на тези промоции.

 

Освен кадровия дефицит Райна Бояджиева посочи като проблем и застаряването на съсловието. По думите й около 40% от работещите в системата са в пенсионна и предпенсионна възраст. „Във всеки един момент колега в пенсионна възраст може да излезе от системата и той няма как да бъде заменен, защото няма такъв ресурс“, добави тя.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна