IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:04 | 19 ноември 2018
Обновен: 17:22 | 19 април 2024

Студент от ВВМУ създаде уникален проект за учебен кораб

Това е първият по рода си кораб, съчетаващ четири в едно

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ели Маринова

В рамките на Международната асамблея на морските университети, проведена тази година в Барселона, студентът от ІV курс, специалност „Корабни машини и механизми“ към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Светослав Георгиев, представи своя проект за учебен кораб.

 

Младият инженер е председател на Студентския съвет на Висшето военноморско училище и главен редактор на издаваното от университета списание „Контрафорс“. Проектираният от него кораб ще разполага с лекционна зала и ще има възможността да обучава на практически дисциплини до 200 студенти в техните професионални направления. Плавателният съд ще бъде оборудван с най-съвременните  симулатори за обучение, ще съчетава в себе си теория и практика  и  ще обезпечи безопасността на хората на борда при работа  и обучение.

 

Проектът за изграждане на учебен кораб далеч не е първото творческо начинание на младия варненец. По време на своето следване той е имал възможността да вземе дейно участие в проекти към Европейския съюз. През май тази година участва в начинанието на НАСА за изграждане на виртуална база върху обратната страна на Луната.

 

Повече подробности за своя проект и за призванието на инженерската професия - Светослав Георгиев пред „Черно море“.

 

 

- Как възникна идеята за проекта „Учебен кораб“? Кое Ви мотивира?

 

- Идеята за проекта възникна преди една година, когато Военноморското училище беше домакин на миналогодишната асамблея на морските университети. Тогава световен казус беше подготовката на бъдещите морски кадри. Темите, които бяха представени по време на асамблеята, ми направиха изключително силно впечатление. Така реших да предложа собственото си мнение и да разработя свое решение на този проблем.
След като направих проучване и анкетирах своите колеги от университета, стигнах до идеята за създаване на универсален учебен кораб, който да съчетава всички основни четири типа кораби, за да може студентите и курсантите от различните специалности да имат възможността да се обучат на всички системи и механизми на четирите типа кораби.

  

           

- Къде представихте проекта и как беше приет той?

 

- Проектът беше  представен в Барселона в края на миналия месец. Там той беше приет изключително добре. Основните коментари, които получих,  бяха, че самата идея е изключително добра, но неговата реализация би струвала  изключително много. Това ме подтикна в своя доклад да предложа два варианта за бъдеща реализация.

Първият вариант е да се направи обединение на морските университети в Европа ипод егидата на Европейския съюз да се направи общоевропейски учебен флот, в който всички обучаващи се от Съюза да могат да провеждат своите упражнения на него. Вторият вариант, който предложих, е основните корабни компании да се обединят и да получат ресурсната база, върху която да получат възможността да подготвят по-добри морски кадри в бъдеще за своите компании.

 

 

- Какво е различното във Вашия проект? Реализирано ли е някога нещо подобно?

 

- Различното в моя проект е, че това е първият по рода си кораб, който съчетава всички четири основни типа кораби ведно. Тези основни типове са танкер, контейнеровоз, мост за насипни товари и автомобиловоз.

Мога да кажа с абсолютна категоричност, че подобни проекти не са били осъществявани до този момент. Доколкото ми е известно, водещи морски държави като Великобритания, Франция, Русия и Япония разполагат с изключително модерни учебни кораби, които обаче са с един от четирите основни типа. Разбирасе, в учебните флотове на тези четири напреднали нации има кораби, които са комбинации, но те са максимум две ведно.

 

 

- Кои са вашите консултанти в проекта?

 

- Мои консултанти са преподаватели от Военноморското училище, както и посланикът на България в Международната морска организация, к.д.п. Димитър Димитров. Изключително голяма помощ ми оказаха инженер Румен Стоянов, както и инженер Николай Стоилов от Морското училище. Със своя доказан във времето професионализъм те ми даваха съвети, от които се нуждаех.

Благодаря специално на к.д.п. Димитър Димитров, който успя да ми даде изключително ценни за мен съвети и коментари върху проекта от гледната точка на Международната морска организация.

- Какво е необходимо на един инженер?

 

- На първо място инженерът се нуждае от логическа мисъл. Необходими са също търпение и отказ от ограничаване в рамките. Инженерът трябва винаги да бъде готов да излезе от предварително зададените очертания, за да може да реши дадения проблем, или да създаде едно напълно ново решение. По този начин, мислейки свободно, той ще може да създаде самата система така, за да може да извършва своята работа много по-добре.

 

- Къде виждате своето бъдеще? В България или в чужбина?

 

- Това е един изключително сложен въпрос. На този етап моите планове са да завършва своето образование през август следващата година и да получа квалификация на пълноправен инженер. Едва тогава ще мога да избирам между възможностите, които ще се открият пред мен. Вярвам, че ще взема най-доброто решение.
 

 

Андрей Андреев

 

Илюстрации: Светослав Георгиев
 

 

"Щрихи от утрото" (19.11.2018) - Варненец разработи иновативен проект за учебен кораб

 

 

 

Коментари

Новини Варна