IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:04 | 29 ноември 2018
Обновен: 20:48 | 22 април 2024

78-годишна варненка се обучава в киберсигурност (СНИМКИ)

Студенти въвеждат възрастните хора в дигиталния свят

По материала работи: Борис Проданов
78-годишна варненка се обучава в киберсигурност (СНИМКИ)

Студенти от Варненския свободен университет обучават възрастни хора на дигитални умения и киберсигурност. В пилотната група са се включили 12 пенсионери от клуба в кв. „Кайсиева градина“. Техни водачи в дигиталния свят са двама студенти от професионално направление „Информатика и компютърни науки“ на ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

С внимание и търпение Сергей Шатров придружава възрастните хора в първите им крачки в интернет мрежата. Учениците му от своя страна прилежно си записват всяка стъпка и усмихнати поглеждат през „прозореца към света“, както го определят самите те.

 

 

„Когато обучавам моите ученици, те също обучават мен – казва Сергей. – Доста интересно е да обменяме възгледите си относно иновациите, което за тях е нещо невероятно.“

 

Младият студент споделя още, че най-честият проблем, с който се сблъскват възрастните хора, е, че не виждат някое копче и трябва да го намерят. А относно уменията си Сергей разкри, че е обучавал и своите баби, както и прабаба си, която е на 97 г.!

 

Тонка Жекова е на 78 г., има две внучки, които живеят в Германия, и това е причината, поради която се е записала в курса.

 

 

„Искам да се науча да работя с таблет, защото е лошо да не мога да виждам децата си“, казва баба Тонка и споделя, че досега за целта е ходила у комшиите.

 

„Гледаме младите, които разбират от технологии, и сега благодарение на Свободния университет, който ни изпрати тези деца, се учим и ние“, добави председателят на клуба Петранка Драгиева и допълни, че в интернет има много неща, които ще бъдат полезни за възрастните хора.  

 

 

Всички ученици в курса са признателни за  предоставената им възможност да могат да общуват с близките си чрез онлайн мрежата и са благодарни, че някой се е погрижил и за тях, да ги научи как да боравят с технологиите.

 

Освен в придобиването на базови цифрови умения студентите обучават възрастните хора и на основните правила за безопасност в интернет. А интерес за реализиране на подобен тип обучения е проявен и от други клубове за възрастни хора във Варна.

 

Мариана Стойкова

снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна