IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:41 | 7 декември 2018
Обновен: 10:32 | 7 април 2024

Висшето военноморско училище отбеляза своя патронен празник

С мероприятието беше приключена инициативата „Вапцарови дни“

По материала работи: Пламен Янков
Висшето военноморско училище отбеляза своя патронен празник

С тържествена церемония пред паметника на Никола Вапцаров, Висшето военноморско училище отбелязва своя патронен празник. С мероприятието беше приключена инициативата „Вапцарови дни“.

Събитието беше открито със слово на заместник-началника на ВВМУ Кап. I ранг проф. д-р. Калин Калинов. Той приветства гостите на събитието и разказа повече за връзката на Никола Вапцаров с Военноморското училището: „Никола Вапцаров е описан от своите съвременници като умен, даровит и обаятелен човек. През 1926 година той постъпва и се обучава в Морското машинно училище за шест години. Въпреки романтичната си природа, нашият патрон се отнася  изключително сериозно към техническите дисциплини. Той излиза от това училище готов да се справи живота. Това е послание, което искрено се надяваме, че е валидно и в наши дни“.

Кап. Калинов заяви, че подобно на своя патрон, който е преведен на 50 езика, Военноморското училище е достоен член на Международната морска общност и, че 18 процента от неговите студенти са чужденци. Той сподели, че училището постигна третата по височина оценка на институционалната акредитация по височина в страната.

„Нашите възпитаници, които взеха участие в международни програми като тези на НАСА доказаха, че звездите и небето също принадлежат на моряците“. – добави той. По негови думи през изминалата година училището затвърди своето име и в нетрадиционни области като медицина.„Времето е възложило на нас да запазим морската слава на България“ – обобщи той.


След словото на Кап. Калинов бяха положени тържествено венците пред паметника на големия български поет. След това спечелилата голямата награда на Четвъртия  национален конкурс за рецитиране на произведения на Никола Вапцаров, Александра Златева представи произведението „Монолог“ от пиесата „Вълната, която бучи“.

Церемонията беше закрита с почетен караул.


Андрей Андреев


Снимки: Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна