IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
15:41 | 13 декември 2018
Обновен: 11:12 | 21 април 2024

Хотелиери искат без такса смет при лошо почистване

Те настояват сами да избират изпълнителите на дейността

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Пламен Гутинов, архив

 

Съюзът на хотелиерите в к.к. Златни пясъци и Съюзът на собствениците за развитие на комплекса настояват да бъдат освободени от такса смет, ако  не са доволни от качеството на обслужване. Освен това те искат да сключват сами договори с лицензирани фирми за сметопочистване. Това стана ясно на заседанието на правната комисия към Общинския съвет във Варна. Във връзка с това те са внесли докладна до кмета Иван Портних и до председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. Искането е за промяна на общинската наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Варна.

 

Мотивите са, че през изминалия летен сезон в определени дни курортът Златни пясъци е „потъвал в боклуци“. Това според хотелиерите се дължи на неспазване на часовия график за сметосъбиране, на намаляване на съдовете за смет и на премахването на кошчетата от алеите на комплекса. Последствията са оплаквания на туристи заради опасност от зарази в горещите дни.

 

Отговорът на правната комисия бе, че казусът трябва да се разгледа от постоянните комисии по благоустройство и комунални дейности и от финанси и бюджет преди да се вземе окончателно становище.

 

Изказано бе и мнение, че някои от големите хотели на Златните пясъци са поръчвали малко съдове за смет с оглед на броя на туристите, които почиват при тях през лятото. 

 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна