IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
15:08 | 14 декември 2018
Обновен: 11:55 | 17 април 2024

Тръгва обществена поръчка за газовия хъб "Балкан"

Предвижда се процедурата да започне на 21 декември

По материала работи: Слав Велев
Тръгва обществена поръчка за газовия хъб "Балкан"

„Булгартрансгаз" изпълнява ангажиментите си по актуализираната газова стратегия и ще стартира обществена поръчка за реализация на газоразпределителния център на България и в частност инфраструкура от турско-българската граница до българо-сръбската граница. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

 

Предвижда се процедурата да започне на 21 декември, като договорът за изпълнение ще бъде под условия, тъй като не е осигурено напълно финансиране и не се знае дали ще има инвестиционен интерес. Затова изпълнението на проекта за изграждане на инфрастурктурата ще е пряко свързано с третата фаза на пазарния тест - процедурата, в която компании ще могат да заявяват капацитети за пренос на газ.

 

Очаква се стартирането на третата фаза на пазарния тест също така да съвпадне със срока на обществената поръчка от 21 декември до 31 януари.

 

За преструктурирането на договора между "Булгартрансгаз" и "Газпромекспорт" тя увери, че се правят анализи и към това ще се пристъпи само в случай, че третата фаза на пазарния тест е успешна и руската компания резервира капацитет, който би ни дал сигурност и би довел до финансови ползи за страната ни, пише dnes.bg.

 

"Всичко, което прави България е изцяло съобразено с европейското законодателство, основните приоритети на ЕС - сигурност на доставките, либерализиран пазар на природния газ, диверсификация на източниците и маршрутите. И основата на този проект е концепцията за газоразпределителен център на територията на България, което се ползва с безрезервната подкрепа на ЕК", увери Теменужка Петкова.

 

Делян Добрев от ГЕРБ пък добави, че обществената поръчка ще бъде в максималния срок, за да могат всички желаещи да подадат оферти.

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна