Намалява броят на лекарите, напускащи областта
Д-р Мая Рашева заяви, че е тревожен е процентът на текучеството
Публикувана: 11 Jan 2019 | 16:38

„Ние сме облагодетелствани от това, че в града има Медицински университет. Често срещаме голям интерес от страна на завършващите“ – това каза директорът на  Центъра за спешна медицинска помощ  (ЦСМП) във Варна д-р Мая Рашева по повод наличието на 10 вакантни работни места в лечебното заведение. Тя заяви, че тревожното е процентът на текучеството.


„Голяма част от започналите работа не работят при нас повече от година“ – добави тя и обясни този проблем, че младите търсят реализация в друго лечебно заведение или в чужбина. Въпреки това, по нейни думи през 2017 година 15 лекари са напуснали ЦСМП Варна да реализация в чужбина, през 2018 броят е едва 5.


Като интересна особеност д-р Рашева посочи, че лекарите до 40 годишна възраст са около 40%, а медицинските сестри  едва 8%.  При служителите над 60-годишна възраст се наблюдава обратното – лекарите са по-малък брой от медицинските сестри. „От години новозавършила медицинска сестра не е проявявала интерес да започне работа при нас“ – добави д-р Рашева и допълни, че поради тази причина начинът да се попълни липсата на кадри, е наемането на пенсионерите. Тя добави, че екипите на два от филиалите на ЦСМП се състоят единствено от пенсионери.


По повод агресията към медици, директорката заяви, че по-изявена е вербалната агресия. Сериозна физическа агресия не е регистрирана отдавна, но има посегателство към имуществото на лечебното заведение.  


Андрей Андреев


Снимка: авторът

Коментари ( 0 )