IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:46 | 11 януари 2019
Обновен: 13:46 | 19 април 2024

Романтични истории за нощното небе във варненската обсерватория

Плеяда от мероприятия ще бъдат проведени в чест на 100-годишнината на Международния астрономически съюз

По материала работи: Пламен Янков
Романтични истории за нощното небе във варненската обсерватория

Под надслов „100 часа астрономия“ Народната астрономическа обсерватория и планетариум  „Николай Коперник“ Варна проведе ден на отворените врати.  Мероприятието бе част от астромаратона от 10 до 13 януари по случай 100-годишния юбилей на Международния астрономически съюз. Директорът на обсерваторията, Свежина Димитрова обясни, че всички събития до края на годината ще бъдат посветени на юбилeя.


Първата инициатива на деня на отворените врати беше астрографска изложба. Свежина Димитрова побърза да отбележи, че авторите на изложбата са двамата варненци Емил Иванов, световно признат оперен певец и Михаил Мамчуров, който е астрофотограф.“Искаме да покажем на варненската общественост, че астрономическата общност има много приятели в сферата на професионалните астрономи и на астрономите любители като им покажем, че астрономията е една красива наука, достъпна за всички“ – каза още тя. Директорката добави още, че през следващите две вечери ще се проведат уроци по астрофотографиране на ученици. „Постоянните ни ученици са над 300. Имаме групи, с които провеждаме наблюдателни експедиции. Работим и индивидуално с ученици, взели участие в национални и международни състезания по физика и астрономия“ – допълни тя.


Димитрова припомни, че следващото интересно събитие, което варненци ще могат да наблюдават от обсерваторията, ще бъде лунното затъмнение на 21 януари. Тя добави, че на Деня на жените в науката, 11 февруари, в обсерваторията ще бъде проведена лекция за жените в астрономията.


Предстои гостите на събитието да преживеят космическо пътешествие в планетариума и да се запознаят с четири романтични древногръцки истории на звездното небе от техния автор Иванка Гецова, старши учител по астрономия. Пред журналисти тя отбеляза, че след основаването си Международният астрономически съюз е направил реформа в наименованията на съзвездията и е намалил техния брой от 101 до 88. „Голяма част от съзвездията са на възраст над две хиляди години и голяма част от историите, свързани с тях са от древногръцката митология. Преди няколко години решихме да направим подборка на легендите за звездите, свързани с драматични любовни истории. Ярки примери са легендите за Персей и Андромеда,  косите на Вероника и Орфей и Евридика“. Иванка Гецова отбеляза, че в българския фолклор отсъства романтичното разбиране за съзвездията и по-голямата част от техните наименования са свързани с предмети от бита. „Северната корона, или Венецът на Ариана, както е познат в древногръцката митология, е познат на старите българи като Кошарката на овцете“ – добави тя.

Главен координатор на празничните програми в страната е Института по астрономия към Българската академия на науките.


Андрей Андреев


Снимки: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна