IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:38 | 14 януари 2019
Обновен: 18:20 | 21 март 2024

Във Варна тестват скалпел 10 пъти по-остър от върха на топлийка

Високотехнологичният лазер дава възможност за изключително прецизно отстраняване на тумори на кожата и меките тъкани

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка МУ - Варна.

В УМБАЛ „Света Марина“ тестват високотехнологичен скалпел, който е 10 пъти по-остър от върху на топлийка. Това съобщават от Медицинския университет във Варна.

 

Високотехнологичният скалпел дава възможност на доц. д-р Николай Сапунджиев и екипа на клиниката по УНГ болести да извършва изключително фини и точни разрези на всякакви тъкани в областта на главата и шията. Става дума за модерно поколение CO2 лазер, който намира приложение както при тежка патология, така и при чисто естетически интервенции.

 

Подобен лазер се прилага за първи път във Варна. Фазата е тестова, но ранните резултати надминават очакванията на екипа, съобщават още от МУ - варна.

 

Модерният скалпел дава възможност за изключително прецизно отстраняване на тумори на кожата и меките тъкани. С помощта на високотехнологичния инструмент доц. д-р Сапунджиев извършва пластика на меките тъкани във фаринкса при пациент, страдащ от затруднено дишане и хъркане.

 

Лазерът може да бъде прилаган както при новородени, така и при хора в напреднала възраст. „Най-малкият ни пациент в момента е 3-годишен – при него се налага интервенция заради хипертрофия на тонзилите“, сподели специалистът.

 

Най-възрастният пациент на екипа на доц. Сапунджиев е 80-годишен пациент с кожен тумор на ухото.

 

Черно море

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна