IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:03 | 21 януари 2019
Обновен: 02:27 | 25 април 2024

Проф. д-р Емил Ковачев: Безплодието при младите двойки се увеличава заради урбанизацията

По материала работи: Слав Велев
Проф. д-р Емил Ковачев: Безплодието при младите двойки се увеличава заради урбанизацията

Щастлив съм да поздравя колегите си с един от най-красивите празници в българската традиция – Денят на родилната помощ, по известен като Бабинден. Това заяви проф. д-р Емил Ковачев, управител на СБАГАЛ - Варна в сутрешният блок на тв „Черно море“ „Утро в нашия град“ . Този празник изразява благодарността към хората, без които е невъзможно да се случи това велико тайнство – раждането на живот. Пожелавам на колегите си да бъдат здрави, щастливи, повече здрави родени деца, за да има само щастливи родители, каза още проф. Ковачев.

 

В последните 20 години страната ни се намира в демографска криза. „Процентът на безплодие нараства глобално в почти всички развити страни, както и в България – сподели д-р Ковачев. - Статистиката неумолимо показва тези тенденции. През 1982 година процентът на стерилитет е бил 7.5 %,  през 2006 г. – вече около 12 -14 %. За този тревожен факт има множество параметри. На първо място е все повече увеличаващата се възраст на жените, които планират своята бременност след 35 години. Това се дължи на съвременната урбанизация, кариерно развитие и други фактори. Увеличен е делът на сексуално-трансмисивните инфекции, част от които могат да увредят репродуктивните органи на жената и мъжа. Има и други по специфични фактори. Въобще съвременният начин на живот се отразява негативно върху мъжката и женска оплодителна способност.

 

Един голям процент от ражданията във Варна – над 50%, са в АГ болницата – допълни д-р Ковачев. Като цяло отрицателните демографски показатели обаче продължават. Спад в раждаемостта няма само в някой от големите градове, отбеляза той.

 

Общинската програма „Ин витро“ се развива успешно. През годините сме помогнали на много семейства с репродуктивни проблем. Програмата ще продължи да работи и през 2019 г., като подпомагаме основно граждани на община Варна, за тези, които не могат да кандидатстват по държавния фонд , както и при граждани, при които са изчерпани тези опити. Един от наболелите проблеми е свързан с многото раждания със секцио. В някой болници техният процент е достигнал 50. Това е тревожна тенденция. В България по принцип секциото „по желание“ съществува в българското дружество по акушерство и гинекология, но по здравна каса не съществува, тоест, има едно противоречие. Българската жена може да избира своя тип родоразрешение според акушеро-гинекологичната доктрина, но според здравната каса няма такава индикация – „секцио по желание“. Спорно е дали акушер-гинекологът има право да каже какъв ще е типът раждане и да го определи категорично или пациентката има своя избор. Проблемът не е само чисто медицински.  Цезаровото сечение като коремна операция е средно тежка, крие своите рискове и би трябвало да се прави по акушерски индикации. Това е моето мнение, каза още проф. Ковачев. Голяма част от акушеро-гинекологичните организациии са застъпници на нормалното раждане. Така че моят апел и съвет към пациентките, на които им предстои раждане, е да не прибягват до хирургична намеса, обобщи проф. Ковачев.           

 

Черно море

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна