IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:05 | 29 януари 2019
Обновен: 10:08 | 15 април 2024

Успешна година отчетоха Военноморските сили

Обстановката в Черно море е нормална и присъствието на американски кораби не е прецедент, каза заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов

По материала работи: Борис Проданов
Успешна година отчетоха Военноморските сили

2018 г. бе година на интензивна подготовка на море. ВМС се представиха достойно в постоянните военноморски групи на НАТО, участваха в редица международни учения  и имаме всички основания да отчетем една успешна година, заяви във Варна заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

 

 

Той отбеляза, че обстановката в Черно море е нормална и присъствието на американски кораби не е прецедент. „Работим заедно и тези визити са резултат на много внимателно планиране и анализ“.

 

„Планът за дейността през 2018 г. бе изпълнен, успяхме да намалим „недокомплекта“ на ВМС с 4% и в момента той е 14%. Това непопълнение създава затруднения, но те се преодоляват, благодарение на мотивацията и професионализма на личния състав“, заяви Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

 

 

„Нашите военнослужещи успяха да затвърдят завоювания авторитет пред съюзниците ни с участията си в мисиите и ученията в рамките на НАТО и ЕС. Успяхме да изпълним ангажимента, който има България към своите стратегически партньори. Отработено е и доброто взаимодействие между държавната власт и местното ръководство в областта на морската сигурност“, поясни Митко Петев.

 

Той разкри и част от програмата на ВМС за 2019 г. като отбеляза основните направления за работа, сред които са усъвършенстване способностите за непрекъснато наблюдение, оповестяване и поддържане на информационната осведоменост за морската обстановка. Подготовка и участие в над 14 учения и три мисии – „Морски защитник“ (Sea Guardian) на НАТО и двете мисии на ЕС - за борбата с нелегалните действия срещу корабоводенето в Сомалийския залив и „София“ -  в помощ на борбата срещу нелегалната емиграция в Средиземно море. „Подготвяме се да проведем и нашето националното военноморско учение с международно участие „БРИЗ 2019”, добави контраадмиралът.

 

Три атласа - на Атлантическия и Индийския, на Тихия и на Северния ледовит океани дари на Хидрографската служба на ВМС к.д.п. Никифор Герчев – председател на доброволческа организация за морска търсене и спасяване „Булсар“.

 

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна