IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
12:57 | 12 февруари 2019
Обновен: 23:22 | 10 април 2024

151 г. от рождението на кап. I ранг Димитър Добрев отбелязаха във Варна (СНИМКИ)

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на командира на отряда торпедоносци, извършил успешна атака срещу турския крайцер Хамидие

По материала работи: Пламен Янков
Снимки: Пламен Гутинов

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя бе тържествено отбелязана 151-ата годишнина от рождението на капитан I ранг Димитър Добрев. Инициативата е на Военноморския музей и командването на Военноморските сили. Тържеството се проведе до паметника на капитана пред сградата на музея.


Слово на директора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева припомни делото на големия военен морски стратег на България. На честването присъстваха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов, началникът на Щаба на флота кап. I ранг Камен Кукуров, представители на местната власт и граждани.

 


Кап. I ранг Димитър Добрев е роден през 1868 г. в Русе. С неговото име е свързано успешното  участие на българския флот в Балканската война (1912-1913 г.), а за поколения български военни моряци той се превръща в образец за флотоводец. Върхът в неговата биография е планирането, провеждането и ръководството на морския бой, довел до първата българска морска победа при атаката на гордостта на османския флот по него време – крайцера „Хамидие“.

 


„Той е запомнен като флотоводецът, който слага край на споровете дали България трябва да има военен флот“, изтъкна д-р Кръстева.

 


По време на Балканската война (1912 – 1913) първоначално е назначен за началник на Семафорно-наблюдателната служба, а след това на 1 ноември 1912 г. е преназначен за началник на Подвижната отбрана.


Капитан І ранг Добрев командва отряда миноносци, който на 7-8 ноември 1912 г. атакува успешно османския крайцер „Хамидие“, за което е награден с Военен орден „За храброст“ III степен. По време на Междусъюзническата война (1913) командва българския отряд бойни и транспортни кораби при интернирането им в Севастопол, за да не попаднат в ръцете на настъпващия противник.


През 1914 г. капитан I ранг Димитър Добрев напуска Флота на Негово Величество и дълги години работи като адвокат във Велико Търново. Умира на 11 април 1944 г. във Велико Търново.

 


По случай годишнината от рождението на кап. I ранг  Димитър Добрев и 140-та годишни от създаването на Българските Военноморски Сили командването на ВМС и Военноморският музей във Варна обявяват конкурс за историческо есе за ученици от 8 до 12 клас, допълни директорът на културния институт Мариана Кръстева.


Срокът за изпращане на творбите е 25 април, а победителите ще бъдат обявени в нощта на музеите – 18 май.


Андрей Андреев


Снимки: Пламен Гутинов

 


 

 
 
 

Коментари

Новини Варна