IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:51 | 18 февруари 2019
Обновен: 08:13 | 24 април 2024

274 глобени при акция „Пешеходец“ във Варна

В рамките на акцията са установени и неизправности по отношение на маркировката

По материала работи: Борис Проданов
274 глобени при акция „Пешеходец“ във Варна

Акция по нерегламентираното пресичане на пешеходци се провежда във Варна от началото на февруари. Акцията е насочена в две посоки, заяви комисар Даниел Пашов, директор на ОД на МВР - Варна в сутрешния блок на телевизия „Черно море“ с водещ Иван Барбов.

 

Първата е констатиране на нарушения от пешеходци, пресичащи на необозначени за целта места, а втората е насочена към водачите на МПС, неосигуряващи предимство на пешеходците при пресичане по обозначените пешеходни пътеки тип „Зебра“ и светофарните уредби.

 

За периода са регистрирани 274 нарушения, съставени са 61 акта за установени административни нарушения и 213 глоби по фиш. В рамките на акцията са установени и неизправности по отношение на маркировката. Изготвени са 75 писма до собственика на пътя с оглед отстраняването на тези неизправности и по-добро обозначаване на местата, за да се видими те както от пешеходците, така и от водачите, поясни комисар Пашов.

 

По думите му децата са по-дисциплинирани като пешеходци, като важна роля за това имат и кампаниите на МВР провеждани в училищата. Той уточни, че доста често участници в ПТП са възрастни хора, които пресичат на нерегламентирани места.

 

Комисар Пашов изрази мнение, че трябва да се работи с всички уязвими групи, участници в движението, на местата, където те обменят информация, за да се постигне по-голяма дисциплинираност. Ако пресичат на обозначените места и спазват правилата пътният травматизъм значително би намалял, добави той и апелира към пешеходците дори пресичайки на обозначено за целта място да се огледат добре, за да видят дали водачите са готови да им осигурят предимство.

 

Над 1300 пешеходци са били глобени през изминалите две седмици при провелата се от МВР акция в цялата страна.

 

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна