IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
13:21 | 18 февруари 2019
Обновен: 03:18 | 21 април 2024

Студенти от ВСУ и полиция заедно срещу ало измамниците

Мащабната акция ще обхване всички пенсионерски клубове на територията на Варна

По материала работи: Борис Проданов
Снимка: Shutterstock

Съвместна инициатива между МВР – Варна и Варненския свободен университет стартира във връзка с борбата срещу телефонните измами.

 

Студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ ще бъдат обучени от органите на реда в Морската столица за сценариите, по които се извършват измамите и всички подробности около случаите, които би трябвало да знаят. Със съдействието на администрациите на петте района в града студентите ще направят срещи с членовете на всички пенсионерски клубове във Варна. По този начин те ще запознаят уязвимите групи със схемите, прилагани от измамниците и с начините, по които да се предпазят от това да се превърнат в техни жертви.

 

Това разкри старши комисар Даниел Пашов, директор на ОД на МВР - Варна в сутрешния блок на телевизия Черно море с водещ Иван Барбов.

 

Регистрираните телефонни измами на територията на област Варна за 2018 година са 88, като сумата, придобита от измамниците е около милион. От тях разкритите случаи са 17, като са установени 6 извършители на престъпленията, отбеляза комисар Пашов.

 

По думите му измамниците се ориентират по начина, по който действа полицията и прилага след това подобен сценарий, като най-често използвания е - помощ на полицията за задържане на измамници. Комисар Пашов апелира към гражданите в никакъв случай да не дават пари и ценности, като напомни, че няма начин полицията да взема пари и ценности по какъвто и да е начин.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна