IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
15:21 | 14 март 2019
Обновен: 12:50 | 29 март 2024

Митрополит Йоан дари инсулинова помпа на болно от диабет момче (СНИМКИ)

Подаръкът коренно ще промени живота на малкия Георги

По материала работи: Борис Проданов
Митрополит Йоан дари инсулинова помпа на болно от диабет момче (СНИМКИ)

Георги е на девет години, казва, че обича да играе навън, но от една година страда от диабет тип 1. Днес той получи като подарък инсулинова помпа, която ще промени живота му занапред. Дарението направи Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна.

 

 

На 3 март 2018 г. Георги е постъпил в спешното отделение с кръвна захар 35, сподели неговата майка Биляна Иванова. „Попаднахме на страхотен екип от специалисти, няма да забравя думите на доктора, който ни посрещна тогава и ни каза, че всичко ще е наред. В крайна сметка свикнахме ние да управляваме диабета, а не той да ни налага правила“, сподели майката на Георги, като добави, че той води нормален начин на живот, но с малко повече условия. Тази помпа ще подобри начина му на живот, тъй като в момента му се поставя инсулин 5 пъти дневно, а благодарение на помпата това ще става само три пъти.

 

Майката на Георги сподели, че използва и сензори за следене на кръвната захар, защото като всяко малко дете той е енергичен и кръвната му захар варира много. Така на всеки пет минути тя получава на своя телефон информация за нивата на кръвната захар на детето си.

 

 

Самата тя определи жеста на митрополит Йоан като огромен и изрази сърдечна благодарност към него, а Георги беше приготвил специален подарък на своя благодетел – нарисувана от него рисунка в рамка и китка здравец!

 

 

Преди месец митрополит Йоан навърши 50 години, като отбелязването на юбилея му бе почетено и от българския патриарх Неофит.

 

„Идеята беше, че това е повод да призовем нашите скъпи гости, първите хора на града и различните институции, покрай събирането да направим дарителска кампания за децата, болни от диабет. Това е наш дълг, наше задължение, живеем в това общество и виждаме, че диабетът е едно заболяване което изисква специални грижи, особено когато засегне децата в ранна възраст“, каза митрополит Йоан. Само за ден се събира сумата от 17 500 лв. и 50 евро, която митрополит Йоан дарява за диабетно болните деца. Помпата на Георги е на стойност 6 000 лв., а с останалата част от парите ще бъдат покрити изследвания на нови малки пациенти.

 

 

„Митрополит Йоан направи голям жест, подарявайки тази прекрасна помпа на Георги“, каза проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св. Марина“. Тя добави също, че над 11 000 лв. са дарени от митрополита за изследване на новооткритите деца за антитела, свързани с първи тип диабет, нещо, което все още не е финансирано от Здравната каса. Изследването е еднократно и е на стойност 140 лв. Така 80 деца, които нямат финансова възможност, ще получат шанса да бъдат изследвани, благодарение на това дарение.

 

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна