IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:35 | 15 март 2019
Обновен: 15:17 | 23 април 2024

Представиха Националната стратегия за младежта 2020 във Варна

Мероприятието се проведе в партньорство с община Варна, Регионално управление по образованието, Областна администрация Варна и няколко университета

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Live.Varna.bg

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева се срещна с младите хора в Морската столица, за да представи реализираните дейности на Министерството по отношение на младежта до момента.


Срещата се проведе тази сутрин в Юнашкия салон, а нейните цели бяха да бъдат представени новите цели и приоритети, които ще бъдат включени в следващата Национална стратегия за младежта.


Събитието беше открито от кмета на община Варна Иван Портних. „Като град, който бе Европейска младежка столица през 2017 г., имаме и опита, и самочувствието да споделим добри практики в сферата на младежките политики и в спорта, защото тази година сме носители и на титлата Европейски град на спорта. Вярвам, че всяка организация може да представи свой опит и интересни идеи, които да бъдат полезни и на национално ниво“, каза той. Кметът припомни, че тази година в бюджета на Община Варна са заложени над 800 000 лв. в подкрепа на различни младежки проекти, като приоритетни за 2019 г. ще бъдат теми, свързани с опазване на околната среда и за развитие на младежкото предприемачество.
 

„Успоредно с това работим за развитие на инфраструктурата, която е свързана с активния живот на младите хора – обновихме Младежкия дом, ще изградим 3 нови спортни комплекса, нови спортни площадки в училищата“,  каза още кметът.
 

 

Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева заяви пред репортери, че идеята на срещата е Националната стратегия за младежта да бъде изготвена по нов похват, подобно на Европейската стратегия по време на българското европредседателство.

 

Зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева


„Започваме от самото начало. За първи път ще изградим рамката заедно с младите и ще очертаем основните приоритетни области заедно. Така ще можем да се похвалим с документ, за който младите са взели дейно участие“ - заяви тя.


По нейни думи основните акценти на Стратегията са силната роля на общините и нуждата да бъдат разграничени отделните райони.  Тя заяви, че в различните региони на страната младите хора имат различни интереси и потребности. Поради тази причина в изготвянето на Националната стратегия се работи по различен похват, при който отделните райони ще поставят своите приоритети.


Зам.-министър Ваня Колева припомни също, че по време на Българското европредседателство Европейската комисия за младежта получи нов бюджет от 375 млн. за целия Европейски съюз. В България се изпълняват множество програми, свързани с обучение и изграждане на допълнителен капацитет при младите. По нейни думи през последната година отстрана на младите се наблюдава и нарастване на интереса към доброволчеството.


Мероприятието се проведе в партньорство с община Варна, Регионално управление по образованието, Областна администрация Варна и няколко университета. По този начин се осъществява междусекторния подход за изпълнение на държавната политика за младежта.


Припомняме, че Министерството на младежта и спорта е основен орган на държавната власт за развитие, прилагане и координация на политиките за младите хора на България и именно за това един от главните приоритети в работата му е бъдещата Национална стратегия за младежта след 2020 г.


Андрей Андреев


Снимки: Авторът

 

 

Коментари

Новини Варна