IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
15:54 | 15 март 2019
Обновен: 07:36 | 24 април 2024

Ще бъдат възстановени знакови места в Морската градина

Три официални церемонии „Първа копка“ бяха проведени днес

По материала работи: Пламен Янков
Ще бъдат възстановени знакови места в Морската градина

Първа копка в Морската градина
 

Ремонтите в Морската градина и двете централни варненски улици „Цар Симеон I” и “Михаил Колони” ще приключат до началото на летния сезон. Това заяви на официалната церемония за първа копка началникът на отдел в общинската дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ Тихомир Тимов.


Проектът за ул. „Цар Симеон I”, предвижда разширяване и облагородяване на пешеходната зона и изграждане на велоалея, която ще минава успоредно на пътното платно.



 

Предвидена е пълна реконструкция на съществуващата градинка пред Дом на науката и техниката – Варна, която ще включва подмяна на парковата мебел – пейки, кошчета. Ще бъдат подменени  водопроводите по протежението на цялата улица и ще бъде извършена подмяна на уличното осветление.
 

Улица „Михаил Колони“ ще се сдобие с облагородена пешеходната зона и велоалея. Проектът предвижда също подмяна на водопроводите и осветителните тела. Промяната няма да подмине и Шишковата градинка, която ще получи нова паркова мебел.

 


 

Проектите за двете улици струват по около 2 млн. лв. и ще бъдат финансирани с европейски средства и съфинансирани от общината.Тимов допълни,че археологическите откриваните по време на ремонтите археологически находки ще бъдат проучвани от археолози, които ще решат въпроса за тяхното експониране. 

 

Проектът за Морската градина предвижда възстановяване на знакови места като Розариума, макета на Черно море пред Аквариума, Алпинеума и моста на въздишките, който ще бъде обезопасен спрямо новите изисквания.


 

Стойността на проектът е 2,3 млн. лв. Към него са включени още ремонт на пешеходните алеи и изграждане на велоалея, освежаване на зелени площи и ремонт на подпорната стена под Морско казино. Ще бъде изградена също велоалея, успоредна на бул. „Княз Борис I“.


Андрей Андреев
 

Снимки: Авторът


 

Коментари

Новини Варна