IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:12 | 21 март 2019
Обновен: 03:59 | 10 април 2024

Изложба „Книжни бижута“ гостува на регионалната библиотека (СНИМКИ)

На събитието беше представена и новата услуга на културната институция

По материала работи: Пламен Янков
Изложба „Книжни бижута“ гостува на регионалната библиотека (СНИМКИ)

С представяне на гостуващата изложба „Книжни бижута“ и с представяне на новата услуга „Моята библиотека“ Регионална библиотека „Пенчо Славейков” отбеляза вчера своята 136-годишнина. В изложбеното фоайе посетителите на събитието имаха възможността да разгледат десет постера, подредени с помощта на Института Гьоте. Произведенията са се отличили се в конкурс от 2018 г. за илюстрация на литературно произведение от немскоезичен автор.
 

„С  един единствен образ постерите са събрали посланието на книгите“, уточни главният библиотекар Кристиана Димчева.  „Тъй като ние сме библиотека с история, към гостуващата изложба сме предложили и експозиция от рядко показвани книги на библиотеката“, каза още тя. Издания са отпечатани в периода ХVIII-XXI в. на немски и български език, част от които са свързани с историческата и литературната памет на България.

 

Сред книгите са изданието на древногръцкия епос „Илиада“ с оформление от Георги Попов, първото издание на евангелието на цар Йоан Александър от 1929 г. и изданията за старобългарското изкуство на проф. Богдан Филов от 1919 г. и 1924 г., отпечатани на български и на немски език. Бяха изложени също издание на „Веда Словена“ , трудове на Мавро Орбини както и „Царственик“ на Христаки Павлович.
 

Директорът на библиотеката Радка Калчева представи новата услуга „Моята библиотека“,  която  осигурява на читателите лично виртуално пространство. След регистрация, читателите ще получават възможността по всяко време и от всяка точка на света  да разгледат профилите си, да получават актуална информация за заетите материали и дори да ги презапишат. Услугата ще работи денонощно седем дни в седмицата. „Надяваме се, че новата услуга ще надгради електронната читателска карта, която направихме през 2018 година“, каза Калчева.

 

Тя добави, че книжният фонд на библиотеката към този момент е около 900 000 тома. През последната година посещенията в културната институция са се увеличили  с 10%. „Можем да заявим с гордост, че броят на читателите до 40-годишна възраст се е увеличил през последната година. Над 30% от читателите ни са лица до 18 години“, каза още Калчева.
 

Тя добави, че за утрешния ден библиотеката е подготвила изненада за своите читатели. „Имаме подготвени събития на всеки кръгъл час. На Деня на Читателя нашите посетителите ще имат възможността да проверят своите знания“ – каза още тя.


Андрей Андреев
 

Снимки: Пламен Гутинов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Коментари

Новини Варна