IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:16 | 22 март 2019
Обновен: 23:33 | 10 април 2024

В дните на отворени врати МУ-Варна посрещна стотици посетители

Бъдещите кандидат-студенти имаха възможността да посетят учебните бази в четирите факултета към университета, както и в Медицинския колеж

По материала работи: Пламен Янков
В дните на отворени врати МУ-Варна посрещна стотици посетители

За седма поредна година Медицински университет – Варна организира „Дни на отворените врати“, които бяха приети радушно от кандидат-студенти, родители, учители и граждани от цялата страна.
 

По време на мероприятието бъдещите студенти имаха възможността да посетят първата в страната университетска аптека във Факултета по фармация, залите за спорт, танци и репетиции както и да се докоснат до спецификата на обучението в различните, специалности и до модерните методи на преподаване. 
 

Към момента във варненския медицински университет се обучават над 5700 студенти, сред които и 1600 чужденци от 48 държави по цялото земно кълбо. Университетът привлича младите хора с модерната си материално-техническата база, съвременните високотехнологични методи на преподаване, възможностите за реализация и дипломите, които са признати във всички страни от ЕС


Присъствалите на мероприятието имаха възможност да получат информация за предлаганите специалности и процедурата по кандидатстване. По-любознателните посетители разгледаха симулаторите, използвани за обучение на студентите и музейната сбирка по анатомия от 3D холограми, представени от д-р Марин Железов.
 

Гостите на университета се запознаха и с възможностите, които предлагат 3D принтерите. Д-р Петър Вълчанов от катедрата по анатомия и клетъчна биология отбеляза, че принтерът може да работи с всеки един материал на планетата. Колкото  по-качествен и детайлен е принтираният модел, толкова по-бавна е и процедурата на неговото създаване. По негови 3D принтерите изграждат добри анатомични модели, които отразяват морфологията на човешкото тяло с точност около  200 микрона. „Хирургичните специалности разчитат на докосването. Това е най-добрият начин да опознаеш анатомията на човека – когато я хванеш в ръцете си придобиваш точното усещане за мащаб“.


Посетителите имаха възможността да присъстват на лабораторни експерименти и атрактивни химични опити, микроскопски и макроскопски наблюдения, демонстрации на живо с високотехнологична апаратура и демонстрация „виртуална класна стая“.

 


 

И тази година МУ-Варна проведе традиционната си регистрационна томбола с награди.


Андрей Андреев
 

 

 

Коментари

Новини Варна