IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
12:49 | 25 март 2019
Обновен: 06:20 | 7 април 2024

От прокуратурата настояват за отмяна на съкратеното производство при причинена смърт

Спад на регистрираните престъпления отчете обвинението във Варна и определи 2018-а като година митническите разследвания

По материала работи: Борис Проданов
От прокуратурата настояват за отмяна на съкратеното производство при причинена смърт

Спад на регистрираните престъпления като цяло за 2018 г. отчете Окръжна прокуратура – Варна. Продължаваща тенденция на спад в престъпленията против личността и правата на гражданите, стабилитет в престъпленията против брака и семейството, както и против собствеността за 2018 г. отчете Окръжната прокуратура във Варна. За същия период е регистриран траен ръст в престъпленията против стопанството и леко завишение при финансовите престъпления, сравнено с 2017 г.

 

От прокуратурата настояват за отмяна на съкратеното съдебно следствие по дела с причинена смърт независимо от формата на вината. В тази връзка през отчетния период прокурорите от района на ОП – Варна са внесли в съда общо 1514 акта, от които 906 обвинителни, 360 споразумения и 248 предложения за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

 

През 2018 г. не е получавана за изпълнение присъда с наложено наказание доживотен затвор, за разлика от 2017 г., когато са налице две такива. За периода са заведени 88 досъдебни производства срещу непълнолетни извършители. За 2017 г. този брой е бил 96, аз 2016 г. – 94 дела.

 

Прокуратурата във Варна определи 2018 г. като година на митническите разследвания. Регистрираните за периода престъпления в Митница Варна са 62, при 41 за 2017 г. със средна натовареност на разследващите митнически инспектори 25 досъдебни производства, при 15 за м.г. Но най-вече поради предаването на съд на трафиканти на прекурсори на стойност над 225 млн. лв. Това заяви говорителят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров. 

Радослав Лазаров

 

Това са холандски поданици, част от международна престъпна мрежа за трафик на наркотици, припомни Лазаров, като подчерта, че при разкриването на това престъпление за първи път във Варна, а може би и в страната е осъществена контролирана доставка на наркотични вещества от България до Холандия, преминала през множество държави. С много добро международно сътрудничество и в резултат на работата на нашите служби, под ръководството на наблюдаващия прокурор Виолета Радева бяха реализирани наказателни производства в Испания и Холандия. Това дело безспорно е изключително значимо за региона, подчерта Лазаров.

 

„Работихме в много разширено взаимодействие със структурите на митницата, „Евроджъст“ и ДАНС – разкри прокурор Радева. – Касае се за много мащабен трафик на наркотици и прекурсори. Налагаше се да действаме в условията на неотложност, за да заловим тези количества прекурсори. Беше подготвен голям трафик на кокаин от страни от Латинска Америка, който се забави във времето, а прекурсорите вече бяха пристигнали на нашата територия. Така пресякохме преминаването на 1 т. кокаин, който трябваше да пристигне от Перу и Боливия. Подценяването на нашите служби изигра много лоша шега на тези холандски граждани, мислейки си, че България като външна граница на ЕС може да бъде компрометирана. Както видяха, това не е толкова лесно, така че предполагам, че от тук нататък ще продължим да защитаваме границата на ЕС както досега.“

 

Тя уточни, че процесът е в съдебна фаза и допълни, че прокуратурата не се е съгласила на споразумение, а процесът продължава по общия ред.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

Коментари

Новини Варна