IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новини Варна
14:19 | 18 юни 2019
Обновен: 14:38 | 24 април 2024

Собственик на къща за гости край Варна може да връща на държавата близо 400 000 лв.

15 обекта в региона ще бъдат проверени

По материала работи: Борис Проданов
Собственик на къща за гости край Варна може да връща на държавата близо 400 000 лв.

Проверки на къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., които са в мониторинг, започнаха да се извършват по заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Това каза за Медийна група „Черно море“ Айрие Ибрямова, директор на държавен фонд „Земеделие“ – Варна.

 

Проверка на имот, регистриран чрез фирма „Изгрев-212“ ООД в село Изгрев, област Варна, трябваше да установи дали обектът изпълнява туристическата дейност, за която е предназначен. Задължителното условие - информационна табела, която да посочва, че къщата е субсидирана от държавен фонд „Земеделие“, не беше налице, констатираха проверяващите. „През октомври изтича програмният мониторинг период, което означава, че къщата трябва да функционира от 2014 г.“, отбеляза Айрие Ибрямова и поясни, че ако обектът не функционира по предназначение, следва процедура по публично вземане на държавната собственост, като собственикът трябва да върне субсидията, която е получил. В конкретния случай тя е в размер на 391 000 лв.

 

 

За собственик на имота се представи Ивайло Желев, който грубо отказа  коментар пред журналистите, както и да ги допусне до обекта. Желев заяви, че не желае имотът му да бъде посещаван, въпреки че основното му предназначение, за което държавата е отпуснала финансиране, е „къща за гости“. Отказа да отговори и на основния въпрос дали обектът изпълнява предназначението си.

 

Въпреки че проверката бе публична, представителите на фонда също не бяха допуснати да влязат вътре. С честта да се запознае с документацията бе удостоен само един от проверяващите.

 

„Доклад така или иначе ще бъде изготвен, тази констатация ще бъде отбелязана и ще се представи на централното управление в София“, каза директорът на фонд „Земеделие“ - Варна, която също остана извън обекта.

 

За управител на фирма „Изгрев-212“ ООД, бенефициент на средствата, с които е реализиран проектът, в Търговския регистър е посочено лицето Мартин Миленов Желев, собственик и на фирмите „Димар Норд-Ийст“ ЕООД, „Димар Хийт“ ЕООД, „Мултитехно“ ООД.

 

От целия програмен период за страната къщите за гости са 7456, от които в мониторинг са 288,  каза още Ибрямова, уточнявайки, че отпуснатата държавна субсидия е в размер на близо 82 млн. лв.

 

15 на брой са обектите в област Варна, за които не е изтекъл 5-годишният мониторинг период. Проверките ще продължат до 30 юни, след което изготвеният доклад ще бъде представен на ресорния министър.

 

Текст и снимки Марина Павлова

 

 

 

Коментари

Новини Варна