Валери Симеонов: Няма основания за притеснение за туристическия сезон
Спад в посещаемостта, но ръст в приходите обяви лидерът на НФСБ
Публикувана: 22 Jul 2019 | 14:32

Можем категорично да заявим, че няма основания за притеснение по отношение на туристическия сезон за 2019 година до момента. Това каза във Варна депутатът и лидер на НСФБ Валери Симеонов след заседание на областния съвет по туризъм в морската столица.

 

Ръст в приходите, както и ръст в посещаемостта, категорично заявена от културните институции във Варна, отчете депутатът, отбелязвайки, че това е добра новина за града.

 

„Ще ми се да можем да констатираме същото и за Бургаска област, дай Боже и за цяла България. Сведенията за преждевременната смърт на туристическия сезон за 2019 година се оказаха преувеличени“, добави Симеонов.

 

 

Що се отнася до туристите, лидерът на НФСБ отбеляза спад в посещаемостта, но ръст в приходите. „Лично моята борба, която продължава вече трета година за пренасочването на туризма към една по-високо платежоспособна категория туристи, дава своите резултати. По-малко туристи, повече приходи – това означава, че качеството на типа гости, посещаващи нашето Черноморие, се повишава“, каза още Симеонов.

 

Относно шума около заведенията в курортите, депутатът подчерта, че новият закон за защита от вредните въздействия от шума в околната среда е започнал да действа още преди официално да влезе в сила, благодарение на засиления контрол.  „В резултат на всички извършени през трите години проверки обстановката в България стана много по-поносима, особено през нощта. Санкциите са сериозни и категорични и можем спокойно да се поздравим с успешно довеждане докрай на цялата кампания в посока опазване здравето на българските граждани“, добави Симеонов. Той отбеляза, че вече са в сила и промените в Закона за устройство на територията, които регламентират доста по-прецизно правилата за поставяне и премахване на преместваеми обекти в курортите, а контролът върху тях изцяло се възлага на регионалните дирекции по строителен контрол.

 

Текст и снимки Мариана Стойкова

Коментари ( 0 )