IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избрано
14:23 | 18 септември 2019
Обновен: 19:43 | 23 април 2024

РЗИ - Варна: Има голям риск от западнонилска треска в страната

Досега са регистрирани 6 случая на заразата, която се предава от комари

По материала работи: Слав Велев
РЗИ - Варна: Има голям риск от западнонилска треска в страната

В страната има риск от западнонилска треска, която се предава от комари. За това предупреждава на страницата си в интернет Регионалната здравна инспекция във Варна. Случаите на заразата са вече 6, съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекция „Надзор на заразните  болести“. Комарите, които я пренасят, са черни на цвят( от рода Culex), и са в изобилие и във Варненска област.

 

Най-често в Европа се регистрират болни от юли до октомври с пик през август и септември. Предвид глобалното затопляне в последните години обаче и увеличената популация на комари първите случаи на заболяването се съобщават още през май и е възможно да има такива до месец декември.

 

Инкубационният период варира между 3 и 14 дни. Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват основно при ухапване от комар, не се осъществява предаване на инфекцията от човек на човек. Възможно е обаче възникване на инфекция при органна трансплантация и чрез преливане на кръв.

 

Западнонилската треска протича обикновено леко, или умерено тежко с грипоподобни симптоми, макулопапулозен обрив, увеличени лимфни възли и гастроинтестинални оплаквания. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По-тежки неврологични форми като енцефалит, менингит или менингоенцефалит се срещат предимно при хора в напреднала възраст над 65 години и при хора с отслабена ичунна защита.

 

Ваксина срещу вируса на Западнонилска треска няма.

 

Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване и намаляване на разпространението на комарните популации в населените места.

 

Съветите към хората са да използват репеленти, да покриват частите на тялото при престой на открито (дълги ръкави и дълги панталони), особено при изгрев и здрач, когато комарите са най-активни.

 

Добра превантивна мярка е замрежване на вратите и прозорците на домовете, както и използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

 

Добре е да се намалят местата със застояла вода на открито, тъй като тя е среда за размножаване на комарите – непокрити съдове с вода, разхвърлени съдове, в които се задържа дъждовна вода, и локви, в които се развиват ларви на комарите, съобщават още от РЗИ - Варна.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна