IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
17:28 | 20 септември 2019
Обновен: 03:18 | 24 април 2024

Семейство от Варна се зарази с морбили

След проведена изолация и лечение в инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Марина“ са изписани клинично здрави

По материала работи: Пламен Янков
Семейство от Варна се зарази с морбили

Три нови случая на морбили регистрираха здравните власти във Варна. От РЗИ отчитат, че заболелите от морбили лица (2 деца и един възрастен) са епидемично свързани и са членове на едно семейство. Същите са без данни за проведена имунизация против морбили, паротит и рубеола. След проведена изолация и лечение в инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Марина“ са изписани клинично здрави. Предприети са необходимите противоепидемични мерки. От въздушно - капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 12 лица срещу 11 за предходната седмица, представени от: 3 случая на морбили, 5 случая на варицела и 4 случая на скарлатина.

 

За периода 13.09.2019г. – 19.09.2019г. регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболeваемост се движи в характерните за сезона граници.

 

Броят на регистрираните чревни инфекции е 49 случая срещу 38 от предходната седмица, представени от: 36 ентероколита, 8 колиентерита, 1 салмонелоза, 1 ротавирусен ентерит и 3 вирусни хепатита.

 

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) е 74 случая в сравнение  предходната седмица - 103. Няма регистрирани случаи на заболявания от грип. Има регистрирани 24 случая на усложнения от остри респираторни заболявания – 10 бронхита и 14 пневмонии.

 

Регистрирани са 2 случая на Лаймска болест. В имунизационният кабинет през отчетния период са преминали общо 47 лица. Проведени са 28 имунизации. С ваксина против жълта треска са обхванати 8 лица.

 

В кабинета за анонимно и безплатно консултиране за СПИН (КАБКИС) са преминали и изследвани 19 лица. Регистрирани са 5 случая на ухапани от кърлежи. Извършени са 70 епидемиологични проучвания на болни с остри заразни болести (ОЗБ).

Коментари

Новини Варна