IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
12:33 | 8 октомври 2019
Обновен: 02:55 | 24 април 2024

Във Варна НПО от 6 страни обсъждат как да не им ограничават свободата(Снимки)

В последните години има тенденция държавите от Централна и Източна Европа да се намесват в правото им на мнение

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна НПО от 6 страни обсъждат как да не им ограничават свободата(Снимки)

В последните години има лека тенденция държавите от Централна и Източна Европа да се намесват в идеите на гражданите, в свободата и правото им да се събират, да изразяват мнения и да бъдат контролен орган и партньор на правителствата.

 

Забелязва се и ограничаване ролята на гражданските организации в Унгария и Словакия. Това бе поводът за провеждането във Варна на международна конференция „Граждански пространства", съобщи Любомира Колчева, председател на фондация „ЕкоОбщонст“ и организатор на форума.

 

Любомира Колчева

 

Успоредно с това ще говорим и за възможностите как да участваме като граждани в оперативните програми в следващия период. С колегите от Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия ще обсъдим и проблемите на гражданското общество в отделните страни, добави тя. На форума ще бъдат дискутирани и възможностите за подобряване на комуникациите с обществеността и медиите.

 

В рамките на конференцията ще разкажем какви са новите оперативни програми за периода 2021 – 2027 г. и как неправителствените организации(НПО) могат да участват в тях. Това каза Виктория Николова от Областния информационен център във Варна, който в случая представлява дирекция „Централно координационно звено“ към Министерския съвет.

 

Виктория Николова.

 

През новия програмен период няма да има пряко финансиране за неправителствения сектор. Той ще може да кандидатства за мерки по оперативните програми в партньорство с други организации и общини. От активността на НПО зависи само дали ще могат да спечелят финансиране за инициативите си, каза още Николова.

 

Тя уточни, че сред новите оперативни програми е тази за електронно управление за сметка на „Техническа помощ“, която ще отпадне.   
 

 

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна