IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:05 | 8 ноември 2019
Обновен: 13:39 | 24 април 2024

Варна отбеляза 107 години от първата българска морска победа (СНИМКИ)

Денят бе почетен пред кораба-музей „Дръзки” и паметника на капитан І ранг Димитър Добрев

По материала работи: Борис Проданов
Варна отбеляза 107 години от първата българска морска победа (СНИМКИ)

С военен ритуал пред кораба-музей „Дръзки“ в района на Военноморския музей във Варна беше отбелязана 107-та годишнина от първата българска морска победа. Тя е постигната над турския крайцер „Хамидие“, а успешният изстрел е на торпедоносеца „Дръзки“.

 

На 7 ноември 1912 година в щаба на флота на България се получава сведение, че от румънското пристанище Кюстенджа за Цариград тръгват два египетски кораба. Бреговите постове потвърдили движението на турски военни кораби край Калиакра и веднага била издадена заповед торпедоносците да излязат и заловят или потопят вражеските кораби. В 22:30 отрядът, воден от флагмана "Летящи", излязъл през северния проход на минното заграждение и се отправил да пресече пътя на конвоя. Половин час след полунощ на 32 мили от Варна, в дясно от курса, бил забелязан силуета на голям кораб - крайцера „Хамидие“. Подаден е сигнал за атака и от разстояние 500-600 метра "Летящи" дава първия торпеден залп. Последен от отряда торпедо пуснал "Дръзки", командван от мичман I ранг Георги Купов. Изстрелът бил даден от дръзкото разстояние 50-60 метра и бил единственият успешен. Това е първата българска морска победа.

 

„Винаги първото е много значимо. За тези, които са участвали в нея е самочувствие и причина да бъдат горди, че са част от военноморските сили, а за техните следовници, това означава задължението да пазят честта и името на българския флот“, каза за телевизия „Черно море“ д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморски музей – Варна.

 

107 години по-късно победата беше отбелязана с военен ритуал по полагане на венци и цветя и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев, командвал отряда торпедоносци по време на бойните действия.

 

Церемонията беше уважена от представители на държавната и местната власт, граждани и военни ветерани. Всички запазиха минута мълчание на колене в памет на героите. Първата българска морска победа е пример и се изучава в следващите десетилетия. Един паметен ден в който за пореден път изпитваме гордост от българския военноморски флот, който доказва че най-важен е бойния дух и любовта към родината…

 

Александър Йорданов

снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна