IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:11 | 12 ноември 2019
Обновен: 03:08 | 17 март 2024

Бизнесът и професионалните гимназии във Варна заедно срещу недостига на кадри

По материала работи: Борис Проданов
Бизнесът и професионалните гимназии във Варна заедно срещу недостига на кадри

Учредително заседание за създаване на Областен консултативен съвет за средното професионално образование на област Варна се провежда в морската столица.

 

„Целта на създаването на този съвет е да се подобри цялостната картина по отношение на професионалното образование в област Варна“, каза минути преди заседанието във Варна зам.-областният управител Илиян Карагьозов.

 

По думите му задачата е трудна, тъй като такъв съвет до момента в България няма. „Очевидно има проблем в държавата и обществото с намирането на кадри от страна на бизнеса. От другата страна е качеството на професионалното образование и правилното формиране на подходящи паралелки, които да са в съответствие с нуждите на бизнеса“, добави той.

 

Част от съвета ще бъдат професионалните гимназии, заедно с представители на едрия бизнес в областта и институциите, които участват в целия процес.

 

„Процесът е дълъг и е важно доколко държавата в наше лице ще съумее да си съдейства с бизнеса, защото практиката от предходни години показва, че комуникацията трябва да се подобри“, посочи зам.-областният управител.

 

Според него проблемът с липсата на кадри за бизнеса се задълбочава, което  е следствие и от избора на паралелки. Целта е чрез консултативния съвет да се подобри координацията между отделните звена.

 

Мариана Стойкова

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна