IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:13 | 19 ноември 2019
Обновен: 17:01 | 21 март 2024

Почина проф. д-р Драгомир Kоев

Той е основател на Клиниката по ендокринология в Медицински университет - Варна, и нейн първи ръководител

По материала работи: Ставри Таргов
Почина проф. д-р Драгомир Kоев

На 18.11.2019 г. ни напусна многоуважаваният и обичан преподавател, лекар и приятел, проф. д-р Драгомир Коев, съобщават с прискърбие от Медицинския университет във Варна.

 

Проф. Коев е роден в град Провадия. Завършва Медицински университет - София. Специализирал е в Унгария, Великобритания, Германия, Дания, САЩ, Чехия.

 

От 1965 г. е последователно асистент, старши асистент, главен асистент и доцент в Медицински университет- Варна, а от 1996 г. е професор по ендокринология и болести на обмяната в Медицински университет - София.

 

Проф. Коев е основател на Клиниката по ендокринология в Медицински университет - Варна, и нейн първи ръководител. От 1985 до 1993 г. е директор на Научния институт по ендокринология, геронтология и гериатрия при Медицинска академия- София. От 1993 до 2004 г. е ръководител на Клиниката по диабетология в същия институт.

 

От 1985 до 2003 г. е председател на Българското дружество по ендокринология, а по-късно става и почетен председател.

 

От 1987 до 2000 г. е главен републикански консултант по ендокринология към Министерството на здравеопазването. Има над 220 научни труда, монографии, ръководства и учебници в България и чужбина. В архива на National Library of Medicine, САЩ фигурират 65 негови публикации.

 

Под неговото научно ръководство са защитени 9 дисертации. Има много участия с доклади и лекции в национални и международни форуми.

 

Проф.Коев е носител на медал "Ян Пуркиние" от Чехословашкото диабетно дружество, медал "Герхард Катч"от Германското диабетно дружество, медал "Академик Иван Пенчев" от Българското Дружество по Ендокринология и юбилеен медал от Медицинския университет - София, за заслуги в науката , практическата медицина и преподавателската дейност.

 

Поклон пред светлата му памет!

 

Поклонението ще се състои на 20.11.2019 г. /сряда/ от 12.00 часа в Катедрален храм „Свето Успение Богородично".

 

Черно море

Коментари

Новини Варна