IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:03 | 6 декември 2019
Обновен: 01:50 | 24 април 2024

Красимир Каракачанов: Американска база във Варна няма да има

Министърът на отбраната коментира и бюджета за отбраната за следващата година

По материала работи: Борис Проданов
Красимир Каракачанов: Американска база във Варна няма да има

2 млрд. и 41 млн. лв. ще бъдат отпуснати за отбрана през следващата година. Това съобщи ресорният министър Красимир Каракачанов във Варна. Пред журналисти той коментира и темата за координационния център, който предстои да бъде позициониран в пункта за базиране във Варна.


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов беше категоричен, че американска база във Варна няма да има. Нещо повече - координационният център, който предстои да бъде позициониран в пункта за базиране в морската столица, няма да има командни функции.

 

„Не става въпрос за никаква база. Първо това е проект на НАТО. В НАТО бази няма. Американска база няма да е. Просто във Вашингтон президента Тръмп подкрепи тази инициатива т.е. подкрепи желанието на България този морски център да бъде на територията на пункта за базиране – Варна“, уточни Каракачанов.

 

Министърът на отбраната коментира и бюджета за отбраната за следващата година. „Той нараства отново. От 1,51 % ще стане на 1,61 % от БВП. Според мен ще стигне и малко по-високи нива. Надявам се да реализираме поне един от двата проекта и да започнат със сключването на договор, ще имаме и авансово плащане за тези проекти. Така че това, което е заложено 1,61 % от БВП. Това са 2 млрд. и 41 млн. лв.“

 

Каракачанов припомни, че отново ще има увеличение на възнагражденията на военнослужещите и по-този начин ще се подобрят условията, както и че ще бъдат привлечени нови кадри в българската армията.

 

Министърът взе участие в откриването на Учебно-спортния комплекс във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“.

 

Емил Дамянов

снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна