IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
14:17 | 17 декември 2019
Обновен: 00:25 | 24 април 2024

3 750 пожара са гасили варненските огнеборци от началото на годината, 6 души са загинали в пламъците

Екипи ще дежурят в Новогодишната нощ на места, където се очаква струпване на хора

По материала работи: Борис Проданов
3 750 пожара са гасили варненските огнеборци от началото на годината, 6 души са загинали в пламъците

Като успешна определи настоящата година комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна. Като основна причина за това той посочи обновената сграда на Втора районна Пожарна служба и проведеното мащабно учение за действие при паднал самолет на брега и в морето, провело се съвместно с ВМС, БЧК и Медицинския университет в морската столица. В сутрешния блок на ТВ „Черно море“ с водещ Иван Барбов комисар Тотев обобщи данните от настоящата година и отправи препоръки към гражданите за предстоящите празници и зимния сезон като цяло.

 

3 750 пожара са гасили варненските огнеборци през годината, като произшествията са с 200 повече от миналата година. Това увеличение обаче според комисар Тотев се дължи на пожари без материални щети, или т.нар. сухи треви, вследствие на сухия и горещ климат през отминалото лято.

 

„За съжаление имаме двама загинали повече в пожари през годината, общо 6 човека“, уточни той.

 

По думите му статистиката и в световен мащаб сочи, че над 90 % от пожарите са предизвикани от човека, независимо дали става въпрос за небрежност или неизправна автоматика. У нас нещата не стоят по-различно. 90 % от пожарите са предизвикани от техническа неизправност на уред или небрежност при боравене с открит огън. През летния сезон от изхвърлени цигари, а зимата от изхвърлена пепел с неизгасени въглени в контейнерите за смет.

 

В жилищата на хората причините най-често са електроуредите и оставени без наблюдение олио или други мазнини на скари и котлони, отбеляза комисарят.

 

„През зимния период честа причина за пожари е запалване на сажди в резултат на непочистени комини. Използването на неекологични горива води до запушване на комините и в резултат от високата температура на димните газове те се самозапалват. Имаме случай от един комин да изгори 300 кв.м. покривна конструкция“, предупреди комисар Тотев и отправи апел към хората да си почистят комините, ако възнамеряват да се отопляват на твърдо гориво. Що се отнася до електроуредите, той отново напомни преди употреба да бъдат прегледани и да се използват съобразно инструкциите на производителя.

 

„Миналата зима имаше бум на пожари от газови уреди, апелирам хората да си прегледат съединителните маркучи, скобите, предпазните винтили, да ползват бутилки, заредени само на оторизираните за това места и самите бутилки да се съхраняват на разстояние от котлони и нагревателни уреди“, предупреди комисарят.

 

Друго важно е да не се оставят малки деца и възрастни трудноподвижни хора сами с отопление с открити реотани или печки на дърва и въглища. Статистиката на загиналите сочи, че това са предимно възрастни и трудноподвижни хора, каза Тотев.

 

Той посочи още, че локални пожароизвестителни инсталации вече могат да бъдат закупени и у нас. В търговската мрежата се продават и маски, които биха могли да предпазят човека при задимяване на помещението, вследствие на пожар.

 

Що се отнася до използването на пиратки по празниците, комисар Тотев отбеляза, че те се водят като опасни средства и се контролират от служба КОС на МВР. Препоръча да се закупуват от магазини, които гарантират качеството им. „През годините сме се натъквали на хвърляне на пиратки от високи блокове без мисъл какво ще се случи на съседа. Имали сме случай на пожар на тераса от високите етажи след хвърлена пиратка. Младежи след купони хвърлят пиратки в контейнери за смет, което също води до пожар.“

 

Комисар Тотев отново увери, че службите са оборудвани и в готовност да посрещнат усложнена зимна обстановка. Като най-трудно достъпни при лошо време той посочи вилните зони около града поради високите огради и тесните пътища. Като най-тежък терен определи АМ „Хемус“ в района Ветрино и Вълчи дол, където стават най-големите навявания.

 

Създадена е организация за предстоящите празници, увери комисар Тотев. Екипи на пожарната ще дежурят на места, където се очаква струпване на повече хора в Новогодишната нощ, подкрепени от екипи „на повикване“ при нужда.

 

Мариана Стойкова

 

Целият разковор с комисар Тихомир Тотев може да видите тук: "Щрихи от утрото" (17.12.2019) - За какво да внимаваме по време на отоплителния сезон?

Коментари

Новини Варна