IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:22 | 27 януари 2020
Обновен: 11:22 | 20 април 2024

Съдът задължава главния архитект на Варна да издава разрешителни за строеж

Проектът за строителство в района на Паметника на българо-съветската дружба в морската столица е одобрен при предишната кметска администрация

По материала работи: Борис Проданов
Съдът задължава главния архитект на Варна да издава разрешителни за строеж

Подготовката за строителство в района на Паметника на българо-съветската с.дружба във Варна събуди недоволството на граждани. По този повод кметът Иван Портних даде брифинг, на който заедно с главния архитект Виктор Бузев да изяснят ситуацията, с цел да се избегнат спекулации по темата.

 

кметът Иван Портних (в средата) и арх. Виктор Бузев (вдясно на снимката)

 

„В периода 1995 г. -1998 г. се реституира голяма част от терените, частна собственост, в цялата страна. Относно конкретния случай в зоната на Паметника във Варна има възстановени редица частни имоти. През 2001 г. със заповед на кмета на Варна по това време Кирил Йорданов е одобрен План за регулация и застрояване на 21 микрорайон ж.к. „Бриз-юг“, уточни хронологията на събитията арх. Бузев.

 

По думите му след дългогодишни обсъждания през 2012 г. влиза в сила ОУП на Варна и това дава възможност във въпросните територии да се осъществят строителства, съгласно действащите планове. В част от имотите се реализира инвестиционно проектиране, в резултат на което се реализира строителството на обемни сгради. Една от тях е многоетажната сграда до пилоните със знамената в същия район, за която по време на брифинга стана ясно, че след многократни обжалвания от страна на инвеститорите съдът е задължил главния архитект да издаде разрешителното за строеж.

 

Относно застрояването в района на Паметника стана ясно, че към днешна дата няма издадено разрешително за строеж от страна на архитекта, за което собствениците са отправили жалба към Административния съд.

 

Имаме ясното желание да работим за запазване на съществуващата зелена система и за развитието й. Варна да е зелен град, така както е било и всички искаме да бъде, каза по време на брифинга кметът на Варна Иван Портних. В тази посока сме реализирали и продължаваме да реализираме проекти за нови паркове на територията на града. Интерактивна онлайн карта ще бъде достъпна за варненци, където ясни ще бъдат общинските терени, подходящи за озеленяване, а планът е до края на годината да бъдат засадени 15 000 дървета, уточни кметът.

 

Иван Портних призова за ясен и открит диалог на експертно ниво, за да се набележат и обсъдят мерки, да бъде разгледан всеки един район на града и да се излезе с решение къде какво може и не може да се направи. Нека да търсим заедно продуктивни решения на базата на експертен анализ, каза кметът, като се обяви категорично против лозунгите и манипулациите по темата.

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна