IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
14:28 | 2 март 2020
Обновен: 02:11 | 25 април 2024

Деца рецитираха Ботев и Вазов в навечерието на 3 март

Учениците от ОУ „Христо Ботев“ и НУ „Васил Левски“ във Варна почетоха съвместно паметта на героите

По материала работи: Борис Проданов
Деца рецитираха Ботев и Вазов в навечерието на 3 март

„Аз съм българче“, „На прощаване“, „Хаджи Димитър“… с патриотичен рецитал петокласници от ОУ „Христо Ботев“ във варненския квартал Аспарухово поздравиха свои съученици от 4 клас в НУ „Васил Левски“ по случай Националния празник на България 3 март.

 

„Христо Ботев и Васил Левски са били заедно и един до друг в трудните времена. Ние решихме на тази паметна за България дата да направим нещо съвместно с учениците от двете училища, носещи техните имена.“ Това каза за медийна група „Черно море“ Йоана Кателиева - учител по български език и литература в ОУ „Христо Ботев“.

 

Петокласникът Андрей представи стихотворението „Обесването на Васил Левски“ и сподели, че му е било лесно да го научи наизуст, а за Левски знае много неща, но основното, че се е борил за нашата свобода.

 

Гостите четвъртокласници на свой ред подариха на домакините специално изработена от тях книга, свързана с живота и делото на последния български знаменосец на Самарското знаме – Никола Корчев.

 

Инициативите сред децата, свързани с живота и делото на Апостола, не се ограничават само до датата 3 март. Ирина от 4 б клас в НУ „Васил Левски“ е написала книга, посветена на патрона на своето училище.

 

„За мен беше чест да напиша тази книга. В нея разказах живота на българския революционер, в 16 листа, красиво написани и с илюстрации. Помогна ми моят баща да направя редовете“, сподели с нас Ирина, а нейната творба ще участва в конкурс за ръкописна книжка написана от дете.  

 

текст и снимки Мариана Стойкова

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна