Варна °
fallback
Начало
15:55 | 16 септември 2014
Обновен: 04:37 | 1 май 2025

Варненци ядат все по-малко хляб

Варненци ядат все по-малко хляб

По материала работи: Борис Проданов

Потреблението на хляб във Варна спада непрекъснато през последните 15 години. Това разкри пред Медийна група „Черно море“ председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в града ни Иво Бонев.Според него спадът е с почти 20 000 бройки хляб и хлебни изделия за ден. В момента в града ни всекидневно се купуват 120 000 хлебни продукта, докато през 1999 г. те бяха 140 000, описа ситуацията Бонев.Преди 20 години за ден българинът изяждаше средно 390 грама хлебни продукти, сочи статистиката оттогава, разкри експертът. Според него днес подобно проучване не е правено, но със сигурност ще даде много ниски резултати.Причините за по-малката консумация на хляб е в диетите. Мнозина българи започнаха да ядат здравословно дали заради спазването на модните тенденции или просто, защото имат проблеми със здравето си и избягват тестените изделия, каза Иво Бонев.Друга причината за ниската консумация на традиционните хлебни изделия според Бонев е излизането на пазара на алтернативни продукти. Сега има хляб с мюсли, зеленчуци, различни ядки, какво ли не, разясни шефът на варненските хлебари.Цената тук не е определяща, защото хлябът е единствената стока в България с толкова ниска себестойност. Няма друг хранителен продукт, който да е така евтин, категоричен е Иво Бонев.Според него ниската цена носи ниско качество след себе си. Продават се миксове за хляб – в един чувал са поставени брашното, ядките, подобрителите, всичко необходимо. Производителят добавя вода, меси, пече и пуска на пазара, разкри Бонев.Това е бърза технология, но не твърдя, че е най-добрата. Правят се стоки за бърза консумация, добави експертът.Деян Михайлов

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback