Варна 13°
fallback
България
20:03 | 18 ноември 2014
Обновен: 10:17 | 24 април 2024

Актуализацията на бюджета мина с гласовете на 123-ма депутати

С корекцията на държавните пари през 2014 година се дават допълнителни 4,5 млрд. лева

По материала работи: manager

Над три часа дебати бяха нужни на народните представители, за да приемат на първо четене актуализацията на държавния бюджет, предаде news.bg.

 

Със 123 гласа „за", „против" - 42 и 41 „въздържал се" депутатите се съгласиха да увеличат бюджетния дефицит до 3,7%, което следва да е повод за процедура на Европейската комисия срещу страната ни заради свръх дефицит.

 

Както обещаха, народните представители от БСП и „Атака" гласуваха „против" актуализацията, а ДПС и Българският демократичен център се въздържаха.

 

С корекцията на държавните пари през 2014 година се дават допълнителни 4,5 млрд. лева. Рефинансира се заемът от ПИБ в размер на 1 млрд. лева, а 2 млрд. лева ще бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете, които ще покрие „изгорелите" влогове в КТБ.

 

Допълнителни средства ще бъдат дадени и на някои министерства, за да могат да покрият разходите си и да започнат следващата година на чисто.

 

Преди гласуването министърът на земеделието Десислава Танева помоли депутатите да подкрепят тази актуализация, защото тя по думите й е жизненоважна за родното земеделие и родните животновъди.

 

По-рано - отново след тричасови дебати, парламентът прие да добави нови 100 млн. лева към тазгодишния бюджет на Здравната каса, като по този начин тя ще започне 2015 година на чисто.

Автор на статията:
manager
0 коментара