Варна 12°
fallback
България
15:27 | 4 декември 2014
Обновен: 12:43 | 27 април 2024

В Стралджа евакуираха жени и деца от домовете им заради дъжда

Танева увери стопаните, че ще бъдат обезщетени за загубите

По материала работи: Лиляна Трънкова

От къщите им в Стралджа днес са евакуирани 34 деца и 14 жени и са настанени в едно от училищата в града, след като населеното място беше засегнато от проливни дъждове.

Имаме готовност за евакуация на населението, когато са застрашени животът и здравето им и ако се наложи, ще изведем принудително хората, заяви на брифинг областният управител на Ямбол и председател на кризисния щаб Димитър Иванов.

В срещата с журналисти участваха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, които по-късно ще обходят районите на бедствие, за да координират действията на институциите.

Министър Танева заяви, че държавата е предприела всички мерки за защита на живота и здравето на хората, за намаляване на вредните последици от наводненията и призова засегнатите от бедствието да спазват плановете за евакуация, предаде БТА.

Стопаните ще бъдат обезщетени за понесените загуби от увредените посеви.

Председателят на областния кризисен щаб посочи, че през последните два дни значително са повишени нивата на реките Тунджа, Мочурица, Мараш, Калница и Поповска. Сега нивото на Тунджа в Ямбол е 470 сантиметра при височина на защитните диги шест метра, а в Елхово е 376 - с около 20 сантиметра под критичното. Въведено е денонощно наблюдение на всички язовири в областта.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в заседанието на Кризисния щаб в Белоградчик, съобщи, че в област Видин няма бедстващи хора, но най-големият проблем е липсата на ток.

Със заповед на вицепремиера Томислав Дончев, който изпълнява функциите на министър-председател по време на посещението на премиера Борисов в Брюксел, на територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин по-рано бе въведен в действие Националният план за защита при бедствие в частта „Наводнения”.

В област Видин е въведена и частта от Националния план за защита при обледеняване.

Създадена е необходимата организация за наблюдение на всички водоеми в засегнатите райони, за възстановяване на нормалното функциониране на инфраструктурата и предприемане на действия за своевременно информиране, подпомагане и евакуация, при необходимост, на хората.

На кметовете на общини и органите на централната власт е разпоредено да координират действията по овладяване на ситуацията.

Общата координация е възложена на експертна работна група към Националния оперативен щаб за защита при бедствия.

Вицепремиерът информира постоянно министър-председателя Бойко Борисов за развитието на ситуацията в страната и координира действията си с него.

 

Автор на статията:
Лиляна Трънкова
0 коментара
fallback
fallback