Варна 14°
fallback
България
17:32 | 11 ноември 2019
Обновен: 21:37 | 29 април 2024

Възобновяване на проекта за национална детска болница ще коства няколко години за реализиране

По материала работи: Слав Велев

Ако се възобнови проектът за национална детска болница, ще са нужни от три до пет години за реализирането му, заедно с оборудването на лечебното заведение. Това коментира пред журналисти Петкана Бакалова, заместник-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ). Бакалова присъства на делото по жалба на КАБ, внесена във Върховния административен съд, с която се обжалва обществената поръчка за болницата.

 

 

Бакалова отново изрази доводите на Камарата против укрепването на сегашната конструкция, която се намира в двора на Александровска болница. Нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план болницата не може да е по-висока от 20 метра. През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, незаконни, подчерта тя. Непонятно е кой и защо иска да вкара най-важният обект в държавата в тази бетонна кутия, каза още Бакалова.

 

 

Ако съдът уважи жалбата ни, ще поканим отново Министерството на здравеопазването да работим заедно и да направим най-доброто задание, но ако не я уважи, ще сезираме всички национални и европейски институции, които имат отговорност за европейските средства, защото проектирането е с евросубсидии, добави още Бакалова.

 

Очаква се съдът да обяви решението си на 14 ноември.

 

dariknews.bg

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback