Варна 16°
fallback
България
09:40 | 13 януари 2021
Обновен: 13:47 | 30 април 2024

Ето кои присъствени дейности ще бъдат разрешени за ученици и студенти

Онлайн обучението продължава поне до края на месеца

По материала работи: Слав Велев

Учениците от 5-и до 12-и  клас и студентите ще продължат с онлайн обучението поне до края на месеца. За училищата и университетите обаче ще бъде утвърден списък с дейности, които да могат да се проведат присъствено и преди това.

Това са занимания, които не могат да се проведат ефективно в електронна среда, но в същото време не могат да бъдат отложени. „В списъка ще бъдат включени учебни практики, изпити за оформяне на оценки, държавни изпити”, обясниха от МОН, предаде "Монитор". От там дадоха пример, че в училищата ще бъдат викани деца, които са имали малко присъствие в клас и в онлайн часове и затова трябва да бъдат изпитани.

Според наредбата за оценяване на учениците срочна оценка не се формира без наличието на минималния брой текущи изпитвания за съответния предмет, поради отсъствие на ученика в повече от 25 % от часовете по учебния предмет. В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка, се посочва на наредбата.

Олимпиадите, които не могат да се отложат и не могат да бъдат онлайн, също ще бъдат включени в списъка и училищата ще имат право да ги проведат на място.

В университети пък ще бъдат викани студенти, които ще полагат практически насочени изпити и съответно няма как да се положат онлайн. Към момента със заповедта на здравния министър е разрешено провеждането на държавни изпити.

Списъкът, който МОН ще издаде ще съдържа детайлно всички дейности. Очаква се той да бъде изготвен до края на седмицата.

 
Автор на статията:
Слав Велев
ковид пандемия ученици МОН присъствени дейности разрешени
0 коментара
fallback
fallback