IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:30 | 8 февруари 2023
Обновен: 14:34 | 28 март 2024

Неочаквана ваканция: Вузове нямат пари за високите сметки и...

Задава се по-дълъг пролетен семестър

По материала работи: Слав Велев
Неочаквана ваканция: Вузове нямат пари за високите сметки и...

Снимката е илюстративна

Извънредна ваканция обмислят университети в страната, притиснати от непосилни сметки за ток и отопление. До такава крайна мярка би се стигнало, за да се намалят режийните в студените месеци, след което вторият семестър би бил удължен. Това обясниха пред “Труд news” ректори на вузове.

По думите им на места университети са изправени пред фалит заради огромните сметки. Затова на част от тях им се налага да обмислят непопулярни решения. В момента университетите разполагат с 1/12 от миналогодишните си бюджети, която могат да похарчат за разноски през януари. В тях обаче не влизат парите за увеличение на заплатите, които вузовете получиха еднократно миналата година.

Ректори обясниха, че ако последните 2 години поводът студентите да не са в аулите е бил COVID, то сега това може да стане заради пари.

Във ВУТП, например, плащат 4 пъти по-високи сметки спрямо миналата година, казаха от висшето училище пред “Труд news”.

Огромен ръст в разходите отчитат и в Техническия университет във Варна - увеличени са с близо 70%, съобщиха от висшето учебно заведение.

Бургаският свободен университет също изнемогва от непосилните сметки, заяви президентът на БСУ проф. Петко Чобанов.

На този фон студенти от Свищовската академия, която само преди няколко години се размина на косъм от фалита, припомниха, че тя бе затворена през декември, а ръководството обясни времената мярка с технически проблеми с отоплението.

Коментари

Новини Варна