IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
15:40 | 1 декември 2022
Обновен: 15:58 | 18 април 2024

БНБ вдигна основния лихвен процент на 1,3%

Това е трето поредно повишение

По материала работи: Ставри Таргов
БНБ вдигна основния лихвен процент на 1,3%

Българската народна банка (БНБ) определи основния лихвен процент за декември на ниво от 1,3 на сто.

Това е трето поредно повишение, след като за първи път от години насам през октомври показателят бе покачен от нула до 0,49 на сто. За ноември бе в сила нивото от 0,59 на сто.

Размерът на основния лихвен процент се изчислява като средната аритметична величина от стойностите на индекса ЛЕОНИА Плюс за работните дни на предходния календарен месец.

Практически показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на покачване на лихвите. Също така е важна за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

Още в началото на октомври, когато започна процесът на повишение, от Националната агенция за приходите обявиха, че към момента "повишението няма да се отрази, тъй като законната лихва се изчислява два пъти в годината - на 1 януари и на 1 юли на съответната година, на база основен лихвен процент към тази дата плюс 10 процентни пункта", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна