IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
14:00 | 22 март 2023
Обновен: 13:34 | 28 март 2024

У нас има свръхпроизводство на яйца

За Великден поскъпване не се очаква

По материала работи: Ставри Таргов
У нас има свръхпроизводство на яйца

Цената на яйцата за Великден няма да се повиши и ще се запази на сегашните си нива. Това прогнозира за Радио Варна Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство. По данни на Евростат цената на едно яйце е около 30 стотинки без ДДС, допълни Божанков.

5 милиона яйца на ден се произвеждат у нас, а консумираме около 3 милиона. В България има свръхпроизводство на продукта и затова се търсят и нови пазари.

На едро цената на българските яйца е сред най-ниските в Европа, което е основната причина за търсенето, каза още Даниел Божанков. Близо 20% от продукцията излиза за пазари в Гърция и Франция.

Междувременно по данни на Евростат България е на четвърто място сред страните от Европейския съюз, в които през януари яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година. Даниел Божанков прогнозира, че цената за потребителя може скоро да се понижи:

"Има предпоставки за това. Цените на фуражите започнаха леко да спадат, цените на горивата също. Сега, разбира се, има еуфория около Великден. Надяваме се да няма ескалации от страна на търговците", каза Божанков.

За Великден не се очаква да има промяна в цената, допълни той, но уточни, че е много трудно да се правят конкретни прогнози.

Коментари

Новини Варна