IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:00 | 6 юни 2023
Обновен: 12:55 | 27 март 2024

Над 93 000 души се отказаха от втора пенсия

Те са прехвърлили парите си от частен фонд към ДОО

По материала работи: Ставри Таргов
Над 93 000 души се отказаха от втора пенсия

Десетки хиляди хора се отказват от втората пенсия от частен пенсионен фонд. Към края на 2022 г. 93 543 души са се отказали от частния си фонд и са се прехвърлили изцяло към държавното обществено осигуряване (ДОО), пише в Конвергентната програма на България.

Причината за това е, че те не вярват, че ако взимат две пенсии, реално ще получават повече пари отколкото, ако получават само една държавна пенсия.

За хората, които са осигурени и в частен пенсионен фонд, държавната пенсия се намалява, защото част от осигурителните им вноски не са постъпвали в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Държавните пенсии се намаляват според процента на осигурителната вноска, която е била прехвърляна към частния фонд, при отчитане на броя на месеците, през които човекът е било осигуряван в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж.

За сметка на намалената държавна пенсия тези хора ще получават и допълнителна пенсия за старост от универсален пенсионен фонд. Намалението на размера на държавните пенсии, отпуснати на жените, родени в началото на 1960 г., които придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2023 г., е с около 10 на сто.

Мъжете, родени след началото на 1960 г., все още не получават втора пенсия за стаж и възраст, защото нямат необходимата възраст.

За да се пенсионира мъж през 2023 г., трябва да е навършил 64 години и 6 месеца, а изискваната възраст за жените е 62 години.

Процентът, с който ще намаляват държавните пенсии, ще нараства, достигайки до около 25% за пенсиите, отпуснати след 2050 г., тъй като целият осигурителен стаж на хората, които ще се пенсионират тогава, ще обхваща периоди след 2001 г., откогато започна осигуряването в универсалните пенсионни фондове.

Важно е да се отбележи, че стойността на намалението е различна за всеки отделен пенсионер и зависи от конкретния период, който обхваща осигурителния му стаж.

Средната натрупана сума по личните партиди на хората, за които през последните 12 месеца е постъпила поне една осигурителна вноска, е 5908 лв., показват данни на Комисията за финансов надзор.

Това е достатъчно за изплащане на минималната пенсия от 467 лв. в продължение само на една година. Затова много хора не вярват, че ще получават повече пари, ако взимат две пенсии вместо една.

От близо 94-те хиляди души, които са се отказали от втората пенсия, 36 721 вече получават пенсия от държавното обществено осигуряване в пълен размер (това са 1,8% от всички пенсионери с отпуснати пенсии към края на 2022 г.), а останалите 56 822 души (2,2% от всички осигурени към края на 2022 г.) продължават да се осигуряват и да трупат пенсионни права. Така реално пълният размер на осигуровките им влиза в държавната хазна, пише "Труд".


 

Коментари

Новини Варна