IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:00 | 1 декември 2022
Обновен: 00:57 | 27 март 2024

Лъч надежда: Удължават пенсиите за инвалидност, докато не издадат нов ТЕЛК

Целта е хората в неравностойно положение да не остават без подкрепа

По материала работи: Ставри Таргов
Лъч надежда: Удължават пенсиите за инвалидност, докато не издадат нов ТЕЛК

ГЕРБ-СДС предлага удължаване на пенсиите за инвалидност и на другите видове подкрепа до издаване на нов ТЕЛК, съобщи депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов във фейсбук.

"Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за инвалидност, финансовата и целева подкрепа по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), както и подкрепата, на която имат право по други нормативни документи като безплатни винетни стикери, лична помощ, асистентска подкрепа, данъчни облекчения, до издаването на новите им решения. За целта документите за преосвидетелстване трябва да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК-а", пише още той.

"Такава промяна в ЗХУ предлагат от ГЕРБ-СДС след серия срещи със заинтересовани представителни организации. Законопроектът за изменение и допълнение е по предложение на омбудсмана Диана Ковачева и беше внесен от депутатите от най-голямата парламентарна група в Народното събрание", обяснява Ангелов.

"Той ще гарантира, че при забавяне на определенията на ТЕЛК хората с увреждания няма да остават без финансова подкрепа. От този проблем се оплакваха хиляди българи в последната година.

В бъдеще ТЕЛК решенията трябва да се издават в срок от един месец. В противен случай ще се считат за просрочени и за да бъдат осигурени социалните плащания за хората, Регионалните здравни инспекции трябва да подадат информация до НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, НАП, работодателите или общините", категоричен е депутатът.

"Законопроектът предвижда още онези, които продължат да взимат пенсиите си и другите видове подкрепа и впоследствие им бъде определена намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатата подкрепа, да не възстановяват получената в повече сума", допълва Ангелов.

С друга промяна право на финансова помощ по ЗХУ ще получат гражданите, които поради смърт на родител получават наследствена пенсия вместо за инвалидност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност.

До момента размерът на пенсиите им беше близък до социалните. Предвиденото увеличение след включването им в обхвата на Закона ще е с повече от 130 лв.", пише още той, цитиран от "Труд".

Целия законопроект може да прочетете на: https://parliament.bg/bg/bills/ID/164516

Коментари

Новини Варна