Варна 16°
fallback
Общество
18:57 | 21 май 2014
Обновен: 07:56 | 19 април 2024

30 000 лева струва спасителната операция за изгубените момчета

30 000 лева струва спасителната операция за изгубените момчета

По материала работи: Златина Добрева

Около 30 хиляди лева по груби сметки излиза мащабната операция по спасяването на изгубилите се трима младежи в Стара планина, съобщи Днесбг. Две трети от сумата ще бъде платена от Министерството на отбраната и МВР, тъй като те са изпълнявали мисии по търсене и спасяване, за което имат бюджет.

Около 10 хиляди са разходите за вертолета на Авиоoтряд 28 и частен хеликоптер, с които планинската спасителна служба имат договорни отношения. От ръководството й заявиха, че претенциите, които биха предявили към спасените при липсата на застраховка, ще бъдат 2-3 хиляди лева.

В спасителната акция участваха над 70 спасители и доброволци и четири хеликоптера. Три дни те издирваха момчетата. Един час полет на военния "Кугър" струва 9 000 лева. Вертолетът на "Гражданска  защита" е по-евтин, но е търсил младежите повече часове. Разходите и на двата екипажа ще бъдат платени от държавата заради аварийно-спасителните им дежурства. Фактури за плащане ще пристигнат в Планинската спасителна служба за полетите на Авиоотряд 28 и на частния хеликоптер

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback