Варна 14°
fallback
Общество
11:08 | 28 март 2016
Обновен: 02:04 | 29 април 2024

Инсултът може да доведе до психично разстройство

Барикадиралият се полицай може е и да е бил депресиран

По материала работи: Слав Велев

Прекаран инсулт е тежко мозъчно заболяване и би могъл да бъде основа за развитието на психично разстройство. Възможна е и депресивна реакция, която да доведе до агресия, коментира проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия след като вчера бившият полицай Петър Коджейков стреля по дъщеря си и по полицаи и държа като заложник съпругата си в дома им в столичния кв. "Стрелбище".

Според нея Петър Коджейков не е психичноболен, но когато се стигне до такъв инцидент, най-често това се дължи на някаква криза, на стресова ситуация.

Голям проблем, който се дискутира много години, е липсата на регистър с психичноболните.

Болните се знаят във всяка болница и психичен център, но по между си няма такава информация и въпросът е според, защото един такъв регистър означава задължителна дискриминация.

Според експерта по сигурността и депутат от ГЕРБ Манол Манев в закона за оръжията и охранителите трябва да се въведат стандартизирани психологични изследвания със стандартизиран резултат, под който не бива да има достъп до тази професия и това оръжие.

Трябват периодични психологични изследвания, за да се хванат отклонения в поведението и когато се констатират такива, веднага да се отнеме достъпът до оръжие, смята той.

"Аз не познавам мой колега, който е имал лично оръжие, да се е отказал от него ей така. Този детайл за мен е важен и това не е нормалното поведение на полицай, който е имал лично оръжие, да се откаже от него, да го върне и да се набави две незаконни оръжия", призна Манев.

"Темата за придобиването на незаконно оръжие е широка и много важна, а самият акт е притеснителен. Реши ли някой да си набави незаконно оръжие, той не го прави, за да има един килограм повече желязо вкъщи", допълни Манев.

dnes.bg

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback