Варна 19°
fallback
Общество
16:26 | 6 юни 2016
Обновен: 07:47 | 18 май 2024

Българите консумират хляб от замразени заготовки, въпреки че се изнася зърно

Само 7% от ябълките миналата година в България са български

По материала работи: Пламен Янков

Българите консумират хляб от замразени заготовки, въпреки че зърнопроизводството е водещият отрасъл в земеделието. Този извод оповестиха учени от Института за икономически изследвания в своя анализ.

 

20 години реформи в селското стопанство и все още неефективен сектор с цената на аграрната реформа, пресметната от икономистите - 8 млрд. долара от бюджетния сектор и 6 млрд. евро от общата селскостопанска политика на ЕС.

Най-скандалното е зърното, което ние произвеждаме в излишък и изнасяме, но нашият хляб се прави основно от хлебопекарни смеси и замразени заготовки. Тази информация няма как да я видите в статистиката. За целта трябва да разполагате с оперативната информация на митниците, каза доц. Огнян Боюклиев.

 

Това е съпроводено от спад в производството на традиционни за страната ни продукти, коментира още доц. Боюклиев:

Само 7% от ябълките миналата година в България, които можете да купите в магазин, т.е. на дребно, са български. 22% от доматите, 33% от месото, 44% от млякото – това вече е скандално.

 

Срещу това стои щат от 17 хиляди чиновници в сектора.

БНР

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback