IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
16:20 | 6 юни 2023
Обновен: 04:06 | 24 април 2024

Потвърдиха присъда 3 г. и 6 месеца затвор за шофьор, убил спътничка в пияно състояние

Решението на Апелативен съд – Варна, подлежи на обжалване пред ВКС

По материала работи: Ставри Таргов
Потвърдиха присъда 3 г. и 6 месеца затвор за шофьор, убил спътничка в пияно състояние

Варненският апелативен съд потвърди наказания 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и 5 години лишаване от право да управлява МПС спрямо подсъдим, допуснал смъртоносен пътен инцидент.

Предмет на въззивното производство е присъда на Окръжен съд - Шумен, с която Свилен Й. е бил признат за виновен. Първата инстанция е приела, че на 09.02.2021 г. на пътя между селата Н. Козлево и Ц. Гинчево при управление на лек автомобил в пияно състояние подсъдимият по непредпазливост е причинил смъртта на Иванка М., тъй като е нарушил ограничението на скоростта. Вместо това Апелативният съд го призна за виновен, че е изгубил контрол над автомобила.

На 08.02.2021 г. вечерта 25-годишният тогава мъж бил на гости в село Никола Козлево, където пил алкохол. Качил се в колата с Иванка, за да я откара вкъщи.

Тя се возела на предната седалка, без предпазен колан. На прав участък с ограничение на скоростта до 90 км/ч Свилен шофирал със 122 км/ч. Отклонил вниманието си и загубил контрол върху автомобила.

Превозното средство излязло от пътя и се ударило в крайпътно дърво. Ранени били и двамата. Подсъдимият позвънил на един от гостите с молба за съдействие.

Свидетелят се обадил на тел. 112, а извършителят отишъл в болница. В кръвта му била установена алкохолна концентрация 0.53 промила. Пострадалата била в състояние на кома и от настъпилите усложнения починала. 

Делото пред втората инстанция започна след жалби от подсъдимия, който иска условно осъждане. Частните обвинители – роднини на починалата настояват за увеличение на санкцията.

Прокурорът е за потвърждаване на акта на Окръжния съд в Шумен, тъй намира наказанието за справедливо. В съдебно заседание бе изслушано вещото лице, изготвило автотехническата експертиза.

Апелативният съд потвърди, че нарушението на режима на скоростта е безспорно. От друга страна обаче водачът е отвлякъл вниманието си за кратко, автомобилът е излязъл вляво извън платното, а при опит да го върне, е завил рязко с волана надясно. В резултат колата излязла извън платното. Ето защо Апелативният съд изрази несъгласие със становището на първата инстанция, че непосредствена причина за възникналото ПТП е превишаването на разрешената скорост, което е довело до загуба на контрол над автомобила.

Вместо това въззивният съд прие, че подсъдимият е извършил транспортното престъпление поради нарушение на правилото, което изисква от водачите да контролират непрекъснато управляваните превозни средства.

Сред отегчаващите вината обстоятелства са множеството предходни нарушения на ЗДвП от Свилен Й. В негова вреда е и неизпълнението на задължението да остане на местопроизшествието до пристигане на полицейски екип.

Това действие обаче не може да се тълкува като бягство от мястото на инцидента. Отегчаващо обстоятелство е и превишаването на скоростта. Като прие, че присъдените наказания са справедливи и съответни на извършеното, горната инстанция измени присъдата само в частта, с която подсъдимият неправилно е бил осъден за нарушение на правилата за движение по отношение на скоростта.

Въззивната инстанция прие, че Свилен Й. по непредпазливост е причинил смъртта на Иванка М. след като е загубил контрол над автомобила.

Решението на Апелативен съд – Варна, подлежи на обжалване пред ВКС.

Коментари

Новини Варна